Рилският манастир до момента не е получил и стотинка държавна субсидия за тази година

Нито стотинка държавна субсидия за настоящата година не е получила до този момент Рилската света обител. Това съобщи  игуменът на манастира, Адрианополският епископ Евлогий. Годишната субсидия за най-големия ни манастир е в размер на 597 хиляди лева, разпределени по месеци, съгласно дейностите в обителта.

Въпреки множеството запитвания, изпратени до дирекция “Вероизповедания”, финансиране все още няма, казаха от манастира.

Досега, с изключение на 2018 година, когато бюджетът на манастира беше “орязан”, Рилският манастир, който е обявен за паметник на културата с национално и световно значение и е включен сред обектите под закрилата на ЮНЕСКО, получава средства, които са точно определени всяка година.

За първи път през тази година държавната субсидия за трите ставропигиални манастири в България –Бачковския, Троянския и Рилския е включена в общия бюджет на Светия синод, каза  директорът на дирекция “Вероизповедания” при МС Емил Велинов. В закона за държавния бюджет за тази година за Светия синод е била приета сумата от 26 милиона лева. В тази сума обаче не са предвидени конкретни суми за финансирането на трите манастира, сред които и Рилския. Според Велинов отношение към субсидията за манастира имал единствено Светият синод при БПЦ.

“Няма документ, който да удостовери, че от общия бюджет на Светия синод трябва да се изплатят субсидиите и за трите манастира”, каза началникът на отдела “Връзки с обществеността” при Светия синод на БПЦ Николай Георгиев.

“Парите не достигат и поради тази причина са намалени наполовина заплатите на свещеници и духовници в цялата страна, като голяма част от тях в момента получават дори по-ниски възнаграждения от минималната работна заплата в страната”, посочи Георгиев./БНР