И Община Сандански осигури обяд у дома за 170 бедни хора

Община Сандански е одобрена по Целева програма „Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация – 2020”. Проектът, финансиран от Агенция за социално подпомагане, е на стойност 16 269 лв.

Целевата програма е насочена към задоволяване нуждите от храна на 170 уязвими лица от община Сандански, които поради бедност и продължителна социална изолация, в условията на обявената извънредна ситуация, произтичаща от необходимостта от ограничаване на разпространението на COVID-19, са в затруднение да осигурят сами прехраната си.

Приготвянето на топлия обяд ще се осъществява от Домашен социален патронаж към община Сандански, и ще обхваща следните целеви групи:

  • Лица с ниски доходи под линията на бедност, определена за страната за времето, в което са поставени под задължителна карантина.
  • Уязвими лица, в това число и възрастни над 65 години, без доходи или с доход под линията на бедност, определена за страната, които живеят сами и нямат близки, които да се грижат за тях и в условията на извънредното положение, обявено за страната, не са в състояние да си осигурят прехраната;
  • Лица, които поради възрастта си, поради трайно увреждане или в резултат от заболяване, не могат да се самообслужват и не могат да си осигурят сами или с помощта на близките си своите ежедневни потребности.

Програмата ще се реализира на територията на община Сандански от 1 май до 19 юни, включително. Всеки работен ден в този период 170 човека ще получават в дома си: супа, основно ястие и хляб, а веднъж седмично и десерт