Любимата парфюмерия на кокетните дупничанки отпреди 90 години

Изискана парфюмерия някога се е помещавала в една от емблематичните за Дупница къщи, в началото на улица „Николаевска”. Днес на същото място работи заведение за бързо хранене. През годините на това място винаги е кипяла търговия.

Само пък преди около 90 години оттам кокетните дупничанки са си купували фини аромати и козметика.

Благодарение на книгата „Дупница – икономика и бит в миналото 1878-1944” на Тихомир Меджидиев може да върнем времето назад и да надникнем в парфюмерия „Маргарить”. Годината е 1928-а. Пазарен ден. Центърът на Дупница кипи от живот. Ако погледнем от площад „Свобода” към улица „Николаевска” ще се смаем… Дупничани от едно време буквално са наводнили търговската улица. От лявата страна на „Николаевска”, срещу хотел „Джумая”, на ъгъла е дрогерията „Маргарить”. Там са се продавали артикули от всички известни марки козметика. Около входа кипи нежно оживление. Вероятно са пристигнали нови есенции… И може да си представим с какво удоволствие дамите от Дупница са пробвали памади и са се потапяли в един рафиниран свят от благоухания.  Защото трите желания на жената са да бъде красива, да остане красива, да изглежда винаги красива…

В книгата си Тихомир Меджидиев пише, че зданието е на братя Лазови. Според данните в книгата му, преди да се построи това здание на негово място е имало хлебопекарница. По онова време до „Маргарить” е била кебапчийницата на братята с издадена навън скара.

Ако имате спомени с това място – споделете ги с нас.

По материали и снимки от книгата „Дупница – икономика и бит в миналото 1878-1944” на Тихомир Меджидиев.