Първите туристи поеха из Пирин отново след 45 дни

Въпреки че хижа „Вихрен“ е затворена, туристите могат да отидат до нея, тръгването към връх Вихрен е нежелателно заради снега, каза хижарят Иван Байряков

Първите туристи в Пирин над Банско вече са факт след затварянето на града и планината заради епидемията с коронавируса. Заради очакваното лошо време малцина поеха днес сутринта към м. Шилигарника и хижите “Бъндерица” и “Вихрен”, които са затворени и не приемат туристи. Към хижите се отправят туристи предимно по двойки, колоездачи катерят по пътя към Бъндеришка поляна, малко са и посетителите на зоните за отдих над самия Банско.

„Въпреки че хижа „Вихрен“ е затворена, туристите могат да отидат до нея и най-много до езерата над нея, тръгването към връх Вихрен е нежелателно, районът е опасен заради снега“, каза пред БГНЕС хижарят Иван Байряков. Той е прекарал карантината на хижата, слизали само за хляб, но са свикнали на усамотението. Иван слиза от хижата, срещнал е по пътя над х. „Бъндерица“ едва двама души с раници.

Пътят към х. „Вихрен“ не е почистен от снега, с автомобил се стига само до Байкушевата мура. Иначе от м. Шилигарника до паркинга и палатковия лагер преди х. „Бъндерица“ пътят е почистен до асфалт от снега, минава се през писта „Томба“.

На слизане обратно към Банско срещаме Костадин Цаков и негов приятел, които са тръгнали към х. „Вихрен“, но не на всяка цена, пък докъдето стигнат.

„Най-добрата борба с вируса е имунната система, имам ли възможност, се отправям към Пирин, но заради карантината не съм излизал от месец март“, казва Костадин Цаков от Банско. То смята, че със съществуващите КПП-та достъпът за Пирин е ограничен за туристите от другите населени места в страната. Нагоре към Шилигарника срещаме велосипедистки, които на планинска скорост пъплят към Бъндеришка поляна. Зоните за отдих над култовия ресторант „Мотиката“ са обект на внимание на малко хора заради високата облачност до обяд днес. Слънцето упорито отказваше да се покаже, но малко по-малко туристите тръгват към Пирин, макар и единици. Пунктът на ПСС в м. Шилигараника е пуст, мотаят се само 3 котки, тук има спасители само през зимния сезон. А той бе прекратен предсрочно на 16 март с появата на епидемията. /БГНЕС