До Гергьовден вярващи посещават “Светената вода” за здраве край град Рила

Традицията в Рила повелява, в дните от Великден до Гергьовден да се посети “Светената вода” под скалата “Кръста”, намиращи се на изток от града, в посока Рилски манастир, съобщиха от Туристически информационен център в град Рила.
Преди изгрев слънце предимно жени, събрани на групички, се отправят към аязмото. Според преданието първите лъчи на пролетното слънце трябва да те огреят на това почитано от рилчани място.
В миналото събралите се жени са пеели песни, характерни за този период между двата празника, които за съжаление не са съхранени от поколенията.
Със скалата “Кръста” и “Светената вода” са свързани много предания и легенди за св. Иван Рилски, според една от легендите светецът, преобразен на сокол, литнал от Околицата – място, където бил обграден от своите преследвачи и така се спасил, като долетял и кацнал на високата скала Кръста. Гарваните и свраките летели около него и го издавали, ето защо той ги проклел да не могат да летят от скалата нагоре. Преди да се качи на камъка, му се допила вода и в краката му бликнал извор. Светецът пил от водата и така я осветил. От незапомнени времена хора посещават този извор преди изгрев слънце, пият и се мият с водата му между Великден и Гергьовден. Като дар поклонниците оставят монети и цветя, за да получат здраве от светеца. Към лечебните функции на светеца се прибавя вярата, че билките, растящи около скалата, имат голяма лечебна сила, защото на нея светецът се спасил.

Такава сила имат и “сребърните” камъчета, събирани край скалата за здраве. Последният мотив присъства в народното житие на светеца, според което той вкаменил една змия, камъчетата от която имат силата да лекуват.