Дирекцията на Национален парк „Рила“ с указания за посещение на планината

Няма информация да има наплив от туристи. Най-натоварени са районите на Седемте рилски езера, Мальовица, екопътеката Бели Искър, каза директорът Красимир Андонов

Дирекцията на Национален парк „Рила“ е създала необходимата организация за посещение на туристи, веднага след публикуването на заповедта на министъра на здравеопазването, с която се разрешава ползването на паркове и планини за разходка.

Уведомени са инспекторите на деветте паркови участъка, както и всички служители. Информации са поставени на всички входно-изходни пунктове на територията на парка, както и на трите информационо-посетителски центрове – в Благоевград, Самоков и Паничище. Това каза за Радио Благоевград директорът на НП „Рила“ Красимир Андонов.

„Цели се да не се предизвиква струпване на големи групи, не повече от четири човека, най-вече семейни групи. Засега ситуацията е спокойна. Няма информация да има наплив от туристи. Разпоредил съм да се вземат мерки чрез служебните автомобили да не се допуска навлизането на автомобили на територията на парка, както и струпване на коли на паркингите на възловите места. Най-натоварени са районите на Седемте рилски езера, Мальовица, екопътеката Бели Искър, на Карталска поляна над Благоевград и на Белмекен“, подчерта Андонов.

Според указанията, издадени от Дирекцията на НП „Рила“, се забранява използването на лифтове, посещения на хижи и заслони и други туристически обекти. Задължително е носенето на предпазни маски и спазването на физическа дистанция от минимум 2,5 метра. При посещенията трябва да се спазват стриктно установените режими и норми и правила за поведение в НП „Рила“./БНР