Прокуратурата проверява Дома за стари хора в Радомир заради заразата с COVID-19

Изследвани са 59 души персонал и 140 домуващи

Районна прокуратура – Перник разпореди проверка на дома за стари хора „Св. Иван Рилски“ в град Радомир, след сигнал за служители с положителни проби за COVID-19. Прокуратурата възложи проверка по случая на Областния управител на Перник, кмета на Радомир, директорите на РЗИ-Перник, Инспекция по труда-Перник, Дирекция Социално подпомагане – гр. Радомир и ръководството на дома.  Прокуратурата изисква от по-горе посочените органи да упражнят контрол и да предоставят информация относно предприетите мерки за превенция на разпространяването на коронавируса и спазването им. Изискана е информация и за броя на проведените изследвания за COVID-19, както и резултатите от тях, на персонала и на настанените към настоящия момент в дома лица.

В същото време стана ясно, че Дома за стари хора в Радомир са изследвани 59 души персонал и 140 домуващи, съобщи на БТА Роберта Борисова – ръководител на Общинския оперативен щаб за борба с коронавируса. Готовите досега проби са отрицателни, с изключение на четирите жени, чийто резултат за коронавирус е положителен. Медицинска сестра, две санитарки и работеща в пералнята в дома жена са с положителни проби за COVID-19. И четирите служителки са без симптоми и са под карантина в домовете си.
Ситуацията в Дома за стари хора в Радомир е под контрол, заяви районният прокурор на Перник Аделина Алексиева. По думите й досега не са констатирани нарушения.

За случаите потвърди и кметът Пламен Алексиев. „Въпреки взетите мерки вътре в социалното заведение и в самия град, фактът е налице”, коментира кметът. По думите му четирите жени живеят извън Радомир и пътуват до работното си място.