Долнобанци запалиха свещички за здраве и направиха литийно шествие за Гергьовден

Традицията да се почита свети вмчк Георги Победоносец от благочестивите долнобанци не е преставала през годините от създаването на селището до днес.

Десетки миряни – жени, мъже, младежи, деца, цели семейства изпълниха енорийския храм “Успение на Пресвета Богородица” и присъстваха на празничната света литургия за Гергьовден и в чест на светеца запалиха свещ за здраве и благополучие и се поклониха пред неговата икона.

Църковната служба бе водена от ставрофорен иконом Пламен Димитров и свещеник Емануил Димитров, които в нейния край отслужиха и празничен водосвет.

Под тържествения звън на църковните камбани миряните направиха литийно шествие около малката /т.н. зимна/ църква, носеща името на свети вмчк Георги Победоносец и по случай нейния 28-ми храмов празник.

По традиция на Гергьовден празничен водосвет бе извършен и на оброчището с каменния кръст на светеца в двора на Средното училище “Неофит Рилски”.
Някога тук долнобанци са празнували с водосвет и благославяне на печените агнешки курбани, а денят е продължавал с много веселие и кръшни многокатови хора.
Старите долнобанци си спомнят, че в миналото Гергьовден е приличал на събора на Спасовден – празника на Долна баня.

Любо КУЗЕВ