От първоначално установените десет случая  4-ма са настанени в Инфекциозното отделение на болницата в Гоце Делчев

Тринадесет са новите положителни проби за COVID-19 в сатовчанското село Осина, каза на брифинг днес директорът на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Благоевград д-р Калоян Калоянов. По думите му става въпрос за две семейни огнища. Преди две седмици в селото са потвърдени десет случая на коронавирус, а новите тринадесет са от проби, взети преди два дни, резултатите от които са излезли вчера. От първоначално установените десет случая четирима са настанени в Инфекциозното отделение на болницата в Гоце Делчев. Новите случаи са лица, контактни на първоначално установените. Сред тях има и пет деца. Всички са в добро здравословно състояние и са поставени под карантина в домашни условия.
По думите на д-р Калоянов става въпрос за две семейства, които живеят в три съседни къщи на една улица. На този етап не се предвижда изолиране на отделни махали или на цялото село, посочи директорът на РЗИ – Благоевград. Контактните лица са изолирани, а спазването на карантината се контролира от органите на МВР. Направена е и консултация с Националния оперативен щаб, ситуацията се следи. При увеличаване на случаите може да се стигне до поставяне на селото под карантина, уточни д-р Калоянов. На този етап са връчени предписания за пълна дезинфекция на селото и строго спазване на противоепидемичните мерки.
Другите два случая от област Благоевград, съобщени днес на брифинга на Националния оперативен щаб, са на жена на 62 години, която е настанена в болницата в Благоевград и на 78-годишен мъж от Дома за стари хора в благоевградския квартал „Струмско“. Възрастният мъж е в добро състояние и е изолиран в отделна стая в дома. В дома в „Струмско“ са взети до момента шестдесет проби на потребители и персонал. Още шестдесет ще бъдат взети днес. В случай, че бъдат установени нови случаи е предвидено първият етаж на сградата на социалното заведение да бъде за положителни лица, които са без симптоми и в добро общо състояние, уточни д-р Калоянов.