Общинският кризисен щаб в Самоков с брифинг всеки понеделник, целият персонал на болницата е изследван

Общинският кризисен щаб в Самоков взе решение да дава ежеседмични брифинги, всеки понеделник. Решението е във връзка със ситуацията в община Самоков през изминалата седмица. На брифинга днес присъстваха председателят на щаба д-р Ковачка, кметът Владимир Георгиев, секретарят на общината Ангелина Вангелова и началникът на РУ – Самоков Васил Попов. Д-р Ковачка докладва, че е изследван целият персонал на болницата. Направени са 203 теста, като 6 от тях са показали наличие на антитела. Един тест е положителен, като лицето е било в отпуск и не е имало контакт с колеги от болницата. Другите тестове са били отрицателни. До момента в Самоков са регистрирани 3 случая на заразени с COVID 19. Два от тях са настанени в УМБАЛ “Св. Анна” в София и един е амбулаторен, без симптоматика и състояние се следи от личния му лекар. Тествани са всички контактни лица на трите случая и всички резултати са отрицателни.
Кметът на общината Владимир Георгиев заяви, че Община Самоков веднага е взела мерки и е извършила дезинфекция на селата Драгушиново и Маджаре, както и на улици в Самоков. Заради отварянето на парковете също са предприети действие по дезинфекция на пространствата и дезакаризация на зелените площи.
Началникът на РУ Васил Попов докладва, че полицията продължава да следи за контрола по спазване на противоепидемичните мерки, като до момента вече са съставени над 400 акта за констатирани нарушения.
Във връзка с решението за отваряне на градините и терасите на заведенията за обществено хранене д-р Ковачка заяви, че по информация от РЗИ в момента се изготвят специални инструкции от Българската агенция по безопасност на храните, които ще бъдат дадени на търговските обекти за изпълнение.