Библиотеката при читалище „Просветен лъч -1905“ в Сапарева баня  отново посреща посетители 

Гл. библиотекар Йорданка Нешова: Интересът към книгите е от хилядолетия и няма да затихне

С нови книги посреща читателите си библиотеката при читалище „Просветен лъч -1905“ в Сапарева баня, която навръх професионалния празник на библиотекарите – 11 май, се връща към обичайната си дейност. В последните два месеца в библиотеката са доставени книги за над 400 лева. „Последните книги дойдоха в петък и още ги подреждаме. Имаме 31 нови заглавия. Сред тях е най-новата книга на Георги Господинов „Време убежище”, последната книга на Дейвид Балдачи” – „Дългият път”. Интересно заглавие е „Кралицата на пустинята” на Гертруд Бел. Имаме две нови книги на Джефри Арчър, новата книга на Стивън Кинг „Институтът”. Доставихме и десетина нови детски книжки- „Енциклопедия за любопитковци”, на издателство Пан и др.”, съобщи главният библиотекар Йорданка Нешова. Тя подчерта, че и по-време на извънредното положение библиотеката е имала своите читатели, обслужвани, при спазване на епидемиологичните изисквания. Посетителите нямат достъп до рафтовете, заемат и връщат книги на гише.

„В началото на извънредното положение имаше определени дни, в които не сме работили с читатели, но след това започнаха да идват. Повечето ни читатели за този период са пенсионери. Децата и младите хора знаят, че по време на извънредното положение не трябва да посещават библиотеката и се съобразяваха с това изискване, но някои от по-възрастните идваха по навик. От 23 март досега имаме около 60 посещения”, посочи Нешова.

За работата на пазителите на знанието, която върши от 33 г., главният и единствен библиотекар  в читалище „Просветен лъч -1905“ каза: „Като всяка една професия и нашата има различни тънкости. Не е чак толкова лека, колкото изглежда, но мисля, че е подценявана. Работим с деца, с възрастни, индивидуално. Трябва да знаеш много, да си в крак с новите технологии”.

Йорданка Нешова е убедена, че интересът към книгата няма да се загуби. „Интересът към книгата не се губи. Той е от хилядолетия и ще остане. Едно е да държиш книга в ръце, друго – таблет или подобно устройство. Никога няма да затихне интересът към книгите. Напротив, с издаването на толкова много хубави книги читателите ще се увеличават. Пожелавам на младите колеги да си обичат професията, да вдъхновяват читателите към повече знания. На всички колеги и техните семейства желая здраве”, каза библиотекарката.

Библиотеката при читалище „Просветен лъч -1905“ е най-старата и най-голяма библиотека в планинската община. Създадена е още с откриването на читалището през 1905 г. Разполага с фонд от 16 000 тома. Средно годишно се заемат около 3 000 тома, а посещенията са около 2 000. Библиотеката редовно обогатява фонда си. Тази година отново ще кандидатства за отпускане на средства от Министерството на културата, като има право на сума от 1 500 лв. Очаква се програмата да стартира през юни, за да бъде внесен проект.

Юлияна КОЛЧАКОВА