Работата по запръстяването на дупнишкото сметище продължава

  • Единственият начин за спиране на самозапалванията и обгазяването на града и близките села е рекултивацията

  •  Вече има изготвен проект, който е на стойност 6 920 117 лева без ДДС

Сметището над ж.к. „Бистрица“ в Дупница продължава  да се запръстява. Преди дни то се самозапали за пореден път, което наложи гасенето му с техника на пожарната, ВиК-Дупница и кметството.
„Работата по запръстяването на сметището продължава и днес. Колегите правят каквото могат“, коментираха от пресцентъра на община Дупница.
Официално сметището не работи от няколко години и кметството не го използва. От време на време обаче се получава свличане на земни маси, които разкриват отпадъците е се стига до запалването им.
Припомняме, че на 25-и септември 2019 г. експертен екип одобри границите на рекултивацията, като в междуведомствената комисия участваха представители на Община Дупница, РДНСК – Кюстендил, РИОСВ-Перник, ОДЗ-Кюстендил, както и Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров“.
Сметонасипването е започнало преди 60 години и е изградено върху терен с денивелация около 75 метра в границите му, а откосите са много стръмни с височина, достигаща 60 метра. С отпадъци са замърсени 79758 кв. м терени, а приблизителният отпадък е внушителните 465 000 m3. След всички дейности районът ще бъде затревен и засадени 17 322 дървесно-храстова растителност, а районът превърнат в гора.
Единственият начин за спиране на самозапалванията на старото сметище и обгазяването на града и близките села е именно рекултивацията. Според специалистите в община Дупница процесът няма как да бъде предотвратен или ограничен по друг начин.
От кметството поясниха, че вече има изготвен проект за рекултивацията, който е на стойност 6 920 117 лева без ДДС (8 304 140 лв. с ДДС). Очаква се финансирането да бъде осигурено от държавата.

Димитър ИКОНОМОВ