Регионалният исторически музей в Кюстендил представя онлайн действащите къщи музеи

Регионалният исторически музей в Кюстендил представя в онлайн пространството действащите къщи музеи в града. Тази седмица музеят представя най-интересното от отделните обекти.
Инициативата популяризира къщата музей “Ильо войвода”, построена през 70-те години на 19-и век, където след Освобождението е живял един от най-бележитите дейци на българското националноосвободително движение, командир на доброволческа чета в Руско-турската освободителна война – Ильо войвода. Експозицията в музея там е на тема “Националноосвободителните борби на населението от Кюстендилския край до Освобождението на България”.
Представена и информация за къщата музей “Емфиемджиева къща” – архитектурен паметник от епохата на Възраждането. Построена е през 1874 година и е принадлежала на Христо Казанджията, първомайстор от кюстендилския еснаф и виден радетел на българската църковна община в града. Там е поместена музейната експозиция “Градски бит и култура на населението в Кюстендил от края на 19-и – началото на 20-и век”.
Музеят представя и къщата музей “Димитър Пешев”, създадена по съвместен проект между Община Кюстендил и Съюза на българските евреи в Израел. Музеят е точно копие на родната къща на Димитър Пешев и е адаптирана в центъра на града.
Регионалният музей в Кюстендил ще отвори вратите си за посетители на 18 май, съобщиха от там.