Театралните актьори от Кюстендил са на трудовата борса

Кюстендилският театър, редом с други културни звена, е сред първите засегнати от кризата, породена от разпространението на коронавируса. Целият екип на театъра без директора, който е и общински съветник – Чавдар Ненов, или общо 24 души, вече са на трудовата борса от 8 май.

Досега са съкратени около 170 общински служители и това е само първата вълна на освободени от работа. В някои от общинските структури ще работят на 4-часов работен ден.

Кюстендилската хазна е празна – с 1 300 000 лева по-малко са постъпленията от местни приходи в сравнение с април миналата година.

Мярката всички от театъра да отидат на борсата се възприема като драстична и нещо, което е трябвало да бъде предотвратено. Според кмета на града Петър Паунов обаче това развитие е било неизбежно.

Потърпевшите – актьори, сценични работници, администрация, не желаят да коментират неприятната ситуация.

“Неприятна е историята. Има колеги, които дори не са навършили една година, откакто са назначени. Нещата не зависят от нас, общината е бедна, пред фалит”, казва актрисата Адриана Петрова.

Болезнено преживява всичко и директорът на театъра Чавдар Ненов.

“След като за общинските театри държавата не предприе никакви финансови мерки и финансови помощи, ние нямахме друг избор. От местните приходи идват парите за издръжки и за заплати. Така се получи, че в този момент е съвсем разбираемо, услугите са забранени, хората не бързат да плащат данъци и такси”, каза Чавдар Ненов.

Директорът на театъра изрази очакване от септември или октомври културната институция да започне работа с пълен актьорски състав.

Друга е участта на градския театър “Невена Коканова” в Дупница. Няколко години директор там беше актьорът Славчо Пеев, сега той е художествен ръководител. Дупнишките театрали очакват по-добро решение – да ги финансират по схемата 60/40.

“Аз много, от 2-3 години съм мислил за Кюстендилския театър и мисля, че там ръководството не взе правилните мерки, не направи правилните неща, не направи  това, което трябва да направи с публиката. В Кюстендил има публика, ние сме играли в Кюстендил и трябва да ви кажа, че сме невероятно доволни от хората и те приемат всичко хубаво с чисто сърце”, коментира ситуацията Славчо Пеев./ БНР, Кирил Фалин