90% спад на продажбите на автомобили втора ръка в Дупница

created by dji camera
  • Председателят на Сдружението на автотърговците в града Вергил Кацов: Ако карантините не бъдат премахнати, положението ще продължи да бъде много зле

  •  Основната част от клиентите ни са от чужбина и няма как да дойдат до Дупница, за да си купят кола

  • Някои от колегите затвориха автокъщите си, повечето от тях освободиха и персонала си

    Пандемията от коронавирус удари жестоко търговците на автомобили втора ръка. Както всички знаят, Дупница е центърът за продажба на такъв тип автомобили не само в България, а може би и на Балканския полуостров. Всеки ден клиенти от Румъния, Северна Македония, Гърция и Сърбия идваха, за да се сдобият с кола именно от дупнишките автокъщи. Сега обаче положението там е много зле.
    „Хората, които искат да купят автомобил казват, че биха дошли, но ако я няма карантината.

    Вергил Кацов

    Извънредното положение отпада, но ако не отпаднат карантините, за нас нищо не се променя. Не става дума само за нашия сектор, същото важи и за туризма. Пазарът на автомобили втора ръка в Дупница разчита основно на износ. Повечето ни клиенти са от съседните страни като Северна Македония и Гърция. Те няма как да дойдат да си купят автомобил от нас, защото ще трябва да стоят 14 дни под карантина. Странно ми изглежда извънредното положение да отпада, но повечето от мерките и карантината да не отпада…“, коментира пред „Вяра“ председателят на Сдружението автотърговците в Дупница Вергил Кацов.
    Той разясни с цифри колко много са паднали продажбите при него, а и при колегите му.
    „От продажба на 35 автомобила преди, сега бройката им е 3. Това е спад с цели 90%. Такава е ситуацията. Тези колеги, които имат по-малко коли, дори си затвориха автокъщите и изобщо не са ги отваряли. Други пък освободиха част от персонала си. Аз все още не смея да ги освободя моите хора, защото съм си направил добър екип и не мисля, че бих могъл да го събера отново след време. Но повечето автотърговци освобождават работниците си. Дори повечето от освободените вече си търсят друга работа“, допълни бизнесменът.
    Вергил Кацов разказа и как българските клиенти също са се отдръпнали от пазара.
    „Българите се ослушват и отлагат покупката на автомобил, което е напълно разбираемо, имайки предвид финансовата ситуация. В момента нашите сънародници си купуват кола, само при спешен случай, ако досегашната им тотално се е развалила и нямат друг избор“, завърши председателят на Сдружението на дупнишките автотърговци.

Димитър ИКОНОМОВ