31 новозаразени с Covid-19 за ден у нас, общо случаите са 2100

За последното денонощие 31 са новозаразените, общо случаите на Covid-19 в България са 2100, съобщи ген. Венцислав Мутафчийски, началник на Националния оперативен щаб. Увеличението е с 1,5% в сравнение с предишния ден. От новите 31 заразени 20 са приети в болница, активните области са 9, активните случаи – 1481, каза той на редовния брифинг на щаба тази сутрин. Направените изследвания за денонощието са 1611.
От новите случаи – 12 са в София (Александровска болница – 4, амбулаторни са 8), Ямбол – 6, Плевен – 4, Сливен – 3, Пловдив – 2, Габрово, Кюстендил, Монтана и Пазарджик – по 1.
Деца до 18 години – един нов случай, дете на 10 години в Сливен. Медицински персонал – има 3 нови случая – лекар в Пазарджик, медицинска сестра и санитар в многопрофилната болница на ВМА в Плевен. Заразените досега са 228, запазва се процентът им от общия брой – 11%.
Излекуваните са 521 човека, 25% от общо заразените, новите случаи са 22 – във ВМА – 1, от РЗИ София – 12, които са били на домашно лечение, Сливен – 6, Кюстендил – 2, Бургас – 1.Починали – още 3-ма за деня, стават 99 или 4,7% от общо заразените. В Монтана е починал е мъж на 79 години от дома за стари хора в Кула, жена на 75 години е починала в „Света Анна“ с Covid-пневмония и мъж на 87 години с множество придружаващи сърдечни заболявания и с карцином на ректум – в „Пирогов“.
На болнично лечение се намират 365 пациента, от които 51 са в интензивни клиники. Щабът продължава да работи и след края на извънредното положение, каза ген. Мутафчийски. Той посочи, на сутрешното заседание с премиера Бойко Борисов са били уточнени по-нататъшните приоритети.
„Бяха дадени конкретни задачи от страна на премиера за изясняване на по-нататъшните мерки и правила за живот в условията на Covid-епидемия, както и такива важни въпроси за детски градини, ясли, по-нататъшно разхлабване на мерки“, каза Мутафчийски.
По отношение на правилата за туризъм сме пряко натоварени от премиера да извършваме мониторинг на цялата информация, която идва от всички страни от ЕС, както и в световен мащаб, и да предлагаме най-удачните варианти за взимане на решения от страна на правителството, добави началникът на Щаба.