ВАП възложи спешна проверка във връзка с аварията в шламохранилището на „Топлофикация” – Перник

Върховната административна прокуратура възложи спешна проверка заради аварията в шламохранилището на ТЕЦ “Република”, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

ВАП нареди на министрите на енергетиката Теменужка Петкова, на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, на околната среда и водите Емил Димитров и на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов да се създадат организация за незабавна инспекция заради скъсаната дига на шламохранилището на топлофикационното дружество.

На 7 май се скъса дигата на шламохранилището, където се депонира пепелината от котлите на ТЕЦ “Република”. Аварията доведе до отцепването на квартал „Калкас” и евакуирането на хора.

Проверката на институциите трябва да установи причините за аварията, както и дали е допуснато нарушаване на правилата за експлоатация на съоръжението и на извършените строителни дейности. ВАП нарежда и да предприеме действие по санкциониране на виновните.

Прокуратурата изисква от компетентните органи да вземат и незабавни мерки за отстраняване на нарушенията и последиците от тях с цел опазване на околната среда и гарантиране на нормален безопасен живот на хората.