Проваленият камък – един природен феномен край село Петрово

Вярва се, че който мине през отвора на камъка, може да се пречисти и излекува

Собственикът на ПР агенция Атанас Лазаров разказа за свое пътешествие до природен феномен в санданското село Петрово. Проваленият камък се смята за магическо място и привлича много туристи. Ето какво разказа за интересната дестинация Атанас Лазаров: „ Тръгваме рано сутрин от съседното село Катунци.  Заредени, надъхани и с желание да посетим едно много специално място в гората.

На около 2.5 километра южно от селото е природният феномен Провалень камънь (Пробит камък-малка скала с естествено издълбана дупка в средата). Местните хора вярват, че който мине през нея, се пречиства и Бог опрощава греховете му. На 5 километра източно от селото се намира и пещерата Рупата. Тя е с две галерии, като едната е тясна и почти отвесна, с дълбочина от 45 метра. Има спорове дали пещерата е естествена, или е прокопана за добив на руда.

Природният феномен „Провален камък” се намира в подножието на планина Славянка, на около 2 километра южно от село Петрово (община Сандански). Върви се през кози пътечки и изключително красива природа.

Малката скала е с естествено издълбана дупка в средата. Хората от санданските села Петрово, Враня и Катунци наричат местността свещена и идват да преспиват до Проваления камък за здраве. Твърдят ,че това място си има светица, която го пази и я сънуват с медальон, на който е изобразена риба. На мястото на „проваления камък” се мълчи и се произнасят на ум молитви за здраве, като преди това се пали кандило до камъка. Хората, които не могат да преминат, провират своя дреха през отвора на камъка и след това я обличат.

Много вярващи са оставили тук свои вещи – тениски, ризи, шапки, има дори чифт войнишки кубинки. Разказват че, всички тези вещи хората оставят за здраве и благоденствие.

Святото място е страхотно за разходка и пикник с приятели. За да стигнете до него, ще ви трябва местен човек, който ще ви покаже. Просто трябва да попитате, всички тук са много гостоприемни и може да ви поканят в двора си на лимонада и кафе. Препоръчвам горещо да посетите и да се заредите силно положително”, разказа още Лазаров.