Опасни тротоари и шахта тормозят дупничани

На тротоара след пешеходната пътека на кръстовището на ул. „Орлинска” и „Саморанска” зее шахта.

Граждани: Някой може да се пребие

Изкъртени плочки, парчета планки, болтове и необезопасена шахта на тротоар в Дупница тормозят пешеходците. Едно от препятствията е в Горна махала, в района на кръстовището на улиците „Орлинска” и „Саморанска”, а другото – при автобусната спирка срещу бившия учителски институт, в центъра на града, установихме при наша проверка по сигнал на граждани.

Шахтата е точно до пешеходната пътека
Пропаднали плочки

„При демонтажа на хладилна витрина от будка на LaFka, намираща се на тротоара на ул. „Орлинска”, са останали да стърчат железа от по 10-ина сантиметра. Съвсем наблизо – на спирката за градските и междуселищните автобуси, пътуващи в посока ХФК, София и няколко села, има и пропаднали плочки.
Точно след светофара, до пешеходната пътека пък зее покрита по примитивен начин шахта. Личи, че е дълбока, в нея се вижда вода. Има и стълба – тя вероятно се използва от работници, които оставят полуоткрита шахтата. Всичко това са опасности за пешеходците. Районът е изключително оживен – с три спирки, наблизо има и голямо училище – бившето Механо, пиаца на таксита. Ежедневно по този тротоар минават много хора. В бързината човек лесно може да не забележи „капаните”, да се спъне от железата или да пропадне в шахтата, особено ако бърза за автобус сутрин рано или се прибира вечер, когато е тъмно. По същия начин са „си оставили ръцете” и като са си прибирали хладилната витрина до павилиона на спирката срещу института. Може да стане беля”, сигнализира Таня С. Тя обясни, че шахтата до пешеходната пътека на кръстовището в Горна махала е така от години, понякога стърчащите бетонови блокове, служещи за капак на шахта, са поставени по-добре, но обикновено са разбутани.

Железа спъват и пешеходците до автобусната спирка срещу учителския институт.


„Това не е нормално. Не може да зее дупка на тротоара, а до нея – бетонови блокове. Човек може да се пребие”, коментираха хората на спирката на ул. „Орлинска”. Те посочиха и друга несгода – вандали са изпочупили страничните плоскости на навеса, така при дъжд и вятър човек не може да разчита на заслон.

„Крайно време е от община Дупница да заставят собствениците на павилионите да махнат опасните железа от тротоарите, да подравнят плочките. Крайно време е също да се сложи нормален капак на шахтата до кръстовището на „Орлинска” и „Саморанска”. Наложителен е и ремонтът на навеса за спирката”, коментира нашата читателка.

Юлияна КОЛЧАКОВА