Търговията в дупнишкия ГУМ тръгна вяло

  • Търговците са благодарни на Общината за опрощаването на два наема

  • Павел Лондрев: Бях заредил пролетна стока, която така и не се продаде

  • Таня Николова: Вече 38 г. продавам в ГУМ и досега не е имало спиране за толкова дълго време

  •  Йорданка Шопска: Днес няма никакви клиенти

Градският универсален магазин в Дупница  отвори врати, след като мерките бяха разхлабени навсякъде в страната . Най-големият търговски обект в града беше затворен над два месеца заради пандемията от коронавирус. В големия магазин търговия развиват 72 фирми, които бяха облекчени от общината да не плащат наем през това време. Предложението беше на кмета инж. Методи Чимев и беше прието единодушно от всички в местния парламент.

Таня Николова

Проверка на „Вяра“ установи, че достъпът до ГУМ е с установен пропускателен режим и всички противоепидемични мерки се спазват стриктно. Клиентите на входа са посрещани от любезен служител, който не допуска да се влиза без предпазни маски. Вдясно на големите входни врати е обособено място за дезинфекция, за целта е осигурен и препарат за почистване на ръцете. Предвидено е и как да става движението на клиенти, като през главния вход само се влиза, а се излиза през подлеза или от изхода откъм Районното управление на полицията. Посоката на движение е обособена със специални стрелки. Всички площи в ГУМ се дезинфекцират на всеки час, а търговците също спазват всички препоръчани мерки срещу разпространението на опасния вирус.
Павел Лондрев поддържа щанд в ГУМ вече повече от 30 години и е един от  известните търговци в Дупница. По думите му пандемията от коронавирус и затварянето на големия магазин е нанесло големи загуби на всички търговци.
„Два месеца не сме работили нищо, защото ГУМ беше затворен. Нямахме никакви приходи, а осигуровките си вървяха. Добре че от община Дупница ни опростиха наемите. Бяхме изолирани и спазвахме всички мерки. Ние си работим семейно, нямаме служители и затова не се е налагало да освобождаваме работници. Беше ни трудно през това време. Бях заредил пролетна стока.
Вместо да продадем тези якета, блузи с дълги ръкави и дънки и с тези пари да купим стока за лятото, сега трябва да вадим наново средства, ако ли не – загиваш. Инвестираните пари за пролетна стока не можаха да се обърнат в оборот. Ето, пролетната стока си стои. Ще трябва да чакаме есента или друга година, за да я продадем. Ако преди имахме известен оборот като процент, сега този процент е нулев“, категоричен беше Павел Лондрев.
Той не е изненадан, че в първия ден след отварянето на ГУМ почти няма клиенти.
„Днес нямаше жив човек, никакви клиенти не дойдоха. Според мен у хората има все още психоза и страх и те не искат да отиват на място, където може да има струпване на повече хора. Отделно от това клиентите в момента нямат пари, виждате колко хора загубиха работата си и не са взимали заплати. Надявам се нещата да потръгнат. Пожелавам много здраве на хората. Нека не се плашат и притесняват, а да бъдат по-смели. Дано лошото да е отминало.
Таня Николова е от другите емблематични за дупнишкия ГУМ търговци.
„Вече 38 години продавам в ГУМ и досега не е имало спиране на работата ни за толкова дълго време, както сега заради пандемията от коронавирус. Никога в живота ми не си спомням универсалният магазин на Дупница да е бил затворен за 2 месеца. Това ни се отрази много зле икономически. Не знам как ще се оправим, обаче страхът от лошото е голям. Днес е първият ден, откакто отново ГУМ е отворен, и няма почти никакви хора. Мисля, че поне 2-3 седмици ще бъде така. Мен лично не ме беше страх изобщо от този вирус, но всеки си има собствено мнение. Виждате, че сме направили каквото е необходимо. Всички търговци сме с маски и спазваме дистанция. Стараем се взаимно да не си пречим, а да си помагаме. Надявам се, че постепенно ситуацията ще се нормализира и ще има повече клиенти. Безкрайно сме благодарни на община Дупница за жеста, който направиха за нас и ни освободиха от наем през тези два месеца. Дано няма повече отрицателни емоции и всичко лошо вече е в миналото. Искрено се надявам, че ще имаме повече работа“, каза пред „Вяра“ Таня Николова, която е един от търговците с най-много опит в ГУМ.
В близост до стълбите за втория етаж разговаряхме и с Йорданка Шопска, която продава грилове, скари, маши за коса, епилатори, ютии и други електрически уреди.
„Точно 67 дни не бяхме на работа. Всичко това се отрази много лошо на бюджета ни. Днес, като за първи ден, изобщо няма хора. Не знам дали знаят, че отворихме врати днес, може би някои дупничани все още не са разбрали. Според мен хората свършиха парите си. Знаете, че като един член на семейството не работи, финансовото положение става зле. Да не си взимал заплата два или повече месеци-и нещата стават трудни. А и знам, че хората имат по-необходими неща за купуване от нещата, които аз продавам. Защото можеш без скара, без маша за коса и други уреди, но без хляб не можеш. Кметството ни оказа хубава помощ с това, че ни опростиха наема за тези два месеца. Дано търговията потръгне“, искрено сподели Йорданка Шопска.

Димитър ИКОНОМОВ