Тръмп даде 30 дни на СЗО да се справи с коронавируса

  • Президентът на САЩ приемал превантивно хидроксихлорохин в продължение на няколко седмици

– Президентът на САЩ Доналд Тръмп даде на Световната здравна организация (СЗО) 30 дни, за да предприеме “съществени подобрения”, предаде Би Би Си. Ако това не стане, то страната трайно ще спре финансирането на организацията, която според Тръмп не е предприела адекватни мерки в борбата с коронавируса. Това се казва в писмо, което Тръмп е изпратил до шефа на СЗО д-р Тедрос Аданом Гебрейесус. “Ако СЗО не се ангажира със съществени реални подобрения в рамките на следващите 30 дни, ще направя временното замразяване на американското финансиране на СЗО в постоянно и ще преразгледам членството ни в организацията”, пише Тръмп. Той обаче не обяснява какви трябва да бъдат тези “съществени подобрения”. Президентът отново обвинява СЗО в “будеща притеснения липса на независимост” от Китай.

Държавният глава отправя и остри критики към действията на СЗО в борбата с разпространението на коронавируса от декември насам. Вчера Тръмп нарече СЗО “кукла на Китай” и заяви, че организацията не е направила почти нищо срещу пандемията. Президентът смята, че азиатската страна се е опитала да прикрие избухването на заразата и обвинява организацията, че не предприела адекватни мерки спрямо Пекин.

В писмото, качено в Туитър, президентът на САЩ е категоричен, че “единстевният начин СЗО да продължи напред е, ако наистина може да покаже, че е независима от Китай”.

САЩ дават около 15% в бюджета на СЗО или около 400 милиона долара.

Междувременно стана ясно, че Доналд Тръмп няколко седмици е приемал хидроксихлорохин като превенция срещу COVID-19. Преди няколко седмици започнах да го приемам, тъй като смятам, че е добре… Чух много добри истории … пия хапче всеки ден. Ще се изненадате колко хора го приемат”, коментира Тръмп пред репортери.  Председателят на Камарата на Съединените щати Нанси Пелоси веднага реагира с думите, че “не е добра идея” президентът да приема лекарство, което още не е официално одобрено за лечение на вируса.

Заразените с COVID-19 в САЩ надхвърлят 1,5 млн. души от общо 4,8 млн. заразени в глобален мащаб. Жертвите на коронавируса в страната са повече от 90 000. На този фон Доналд Тръмп написа обръщение с големи букви “ОТВОРЕТЕ СТРАНАТА НИ!” към губернатори на отделни щати и кметове. Засега само в щата Кънектикът още не е облекчена забраната за излизане от дома и развиване на търговска дейност. Тръмп вече няколко пъти заявява, че данните за броя на починалите в САЩ са преувеличени. От Центъра за контрол и превенция на заболяванията пък обявиха, че реалният брой на починалите в щата Ню Йорк, например, вероятно е по-висок от официално обявения.

 Бразилия излезе на четвърто място в света по брой заразени от новия коронавирус – 255 368 души. Към момента в страната са починали в резултат на пандемията 16 853 души. Пред Бразилия по брой заболели са САЩ (1 550 294 болни, 91 981 смъртни случая), Русия (290 678 болни, 2722 починали) и Испания (278 188 болни, 27 709 починали). По брой смъртни случаи обаче южноамериканската държава е зад Великобритания (34 796), Италия (32 007) и Франция (28 239).

– В Чили половината от 50-те сенатори в страната са поставени под карантина, след като са били в контакт с колегите си Хорхе Писаро и Рабиндранат Кинтерос, който се оказа, че е носител на коронавируса. В изолация са поставени още министърът на финансите Игнасио Брионес и шефът на кабинета Фелипе Вард, макар първите им проби да са отрицателни. Специално Кинтерос бе остро критикуван, тъй като се оказа, че е пътувал из Чили и така е изложил на опасност от зараза други хора. До момента в страната има регистрирани 46 059 случая на заразени с COVID-19 и 478 починали. Около 80% от заболелите са от столицата Сантяго, която от края на миналата седмица е в състояние на пълна блокада./СЕГА