Обновенияг Suzuki Swift е по-хубав и по-безопасен

  • На индийския пазар ще има повече външни и вътрешни промени, както и подобрен 1,2 двигател

Фирмената брошура, появила се в мрежата, казва истината – на японския пазар четвъртото поколение Suzuki Swift беше леко актуализирано. Мащабът на обновяването е такъв, че най-важната промяна е разширяването на комплекса за сигурност във всички конфигурации на Swift, с изключение на базовата, предназначена само за корпоративни клиенти. Списъкът с електронни помощници включва автоматична спирачна система за движение напред и назад, поддържане на лентата на движение, разпознаване на пътни знаци и адаптивен круиз контрол. Останалите нови неща на Swift са много по-малко значими.

Продажбите в Япония започнаха. Цените варират от 1 377 200 (11 800 евро)до 2 140 600 йени (18 400 евро). Клиентите може да избират между версии с ръчни трансмисии и вариатори, с предно предаване или задвижване на всички колела. В гамата ще присъства и Swift Sport за 1 874 400 йени (16 100 евро), който не е променен.

Промените също достигат и салона, където се появява обновено арматурно табло с бордови компютър, на който може да бъде поставен цифров скоростомер, нова тапицерия на седалките и тавана. При някои скъпи нива на изпълнение не е необходимо допълнително заплащане за камери за кръгово наблюдение.

Степента, в която Swift се обновява , също зависи от пазара. Например, на индийския пазар хечбекът ще получи повече външни и вътрешни промени, както и усъвършенстван 1,2 двигател.

Дизайнерите префасонират радиаторната решетка, която, както и преди, ще бъде с два вида и добавят към нея контрастираща хоризонтална полоса във всички нива на изпълнение , въпреки че по-рано хромирана или червена лента нямаше във всички оформления. Освен това японците актуализираха гамата от лети джанти с нови колела и добавиха няколко нови двуцветни каросерии. Още по-малко технологични новини. От двигателната гама отпадна еднолитровия турбо двигател и остана само предишният атмосферен агрегат 1,2 (91 к.с., 118 Нм), който може да работи както със стартер-генератор (3,1 к.с., 50 Нм), и като част от пълноценна хибридна система с електромотор, генериращ 14 к.с.и 30 Нм./ams.bg