VW показа своя електрически Transporter

  • Товарният ван е направен с помощта на ателието ABT

Германският автомобилен производител представа електрически вариант на товарния си ван Transporter. В разработката на машината участва и тунинг-ателието ABT.

Почти всички водещи автомобилни компании подготвят автомобили от този клас и във Volkswagen нямаше как да останат настрани, още повече, че марката винаги е била сред лидерите в сегмента LCV. Електрическият ван почти не се различава на външен вид от класическия Transporter 6.1, като изключение прави емблемата ABT на решетката на радиатора.

Задвижването на товарната машина е поверено на електромотор, който предава мощността на предните колела с помощта на акумулатор с компактни размери. В качеството на трансмисия се използва автомат с два съединителя. Инженерите на Volkswagen са поставили батерията под пода, за за съхранят товароподемността на автомобила.

Така обемът на товарното помещение си остава същият като при стандартната версия – 6,73 куб. метра. Товароподемността на електрическия Volkswagen e 1001 кг. Мощността на електромотора е 110 к.с., като ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 17,4 секунди. 

Пробегът с едно зареждане е сравнително малък – 132 км по стандарта WLTP, но се предполага, че елекромобилът ще се използва предимно за доставки в градовете и техните околности, така че трябва да бъде достатъчен. При използване на 50-киловатова зарядна станция акумулаторът се пълни до 80% за 45 минути.

Продажбите на еVolkswagen Transporter ABT ще стартират през лятото, като вече са известни цените за Великобритания – 42 060 паунда./automedia.investor.bg