НС с декларация срещу разделянето Болградския район в Украйна

Мнозинството в Народното събрание се обяви в декларация срещу подготвяно решение на правителството на Украйна, с което се предвижда разделянето на Болградския административен район, населен предимно с етнически българи.

Парламентът задължи Министерски съвет да предприеме всички възможни действия пред правителството на Украйна, които да гарантират целостта на българската общност в Болградския район при предстоящата административна реформа.

В декларацията се призовава българското правителство да предложи организирането на спешна междуправителствена среща, на която да се защитят правата и целостта  на българската общност в Украйна и подновяване на Протокола за обмен и сътрудничество между образователните министерства на двете страни, с който се регламентира изучаването на български език.

Декларацията е внесена от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и “Воля”. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който е председател на групата за приятелство България-Украйна, припомни последователната позиция на страната ни в защита на интересите на украинския народ и държава и обърна внимание, че подобно разделение не се предвижда за други административни райони в Украйна.

„Болградският район се предвижда да бъде разделен на 5 независими административни части, с което се нанася много тежък удар върху целостта на нашата българска общност“.

Опозицията сподели важността на декларацията, но отправи критики към изпълнителната власт. Социалистът Валери Жаблянов попита:

„След като години наред България подкрепя Украйна, какво беше направено, за да се гарантира административната цялост на българската диаспора в Украйна. Българското правителство прехвърля топката на българския парламент“.

Според лидера на ДПС Мустафа Карадайъ подобна декларация не решава нито един въпрос

„Няма нужда ние да напомняме на изпълнителната власт, че трябва да си изпълнява задълженията“.

Христо Гаджев от ГЕРБ припомни усилията на българското правителство:

„В началото на годината  – януари месец, темата е поставен от премиера Борисов на разговор с президента Зеленски, където той поема ангажимент административната реформа в Одеса да не засяга българската общност.

Също така вчера беше проведен разговор между двамата външни министри и тази позиция на българската държава още веднъж беше изтъкната“, каза депутатът и подчерта, че документът е ясен сигнал, че „България очаква от Украйна да изпълни поетите си външнополитически ангажименти“.

Българската общност в Украйна е една от най-големите зад граница. По неофициални данни тя наброява повече от 250 000 души, основно концентрирани в Болградския район на Одеска област.

Декларацията още днес ще бъде изпратена на посланика на Украйна у нас./БНР