Унгария забрани промяна на пола в личните документи

Управляващото парламентарно мнозинство в Унгария прие нов закон, с който се забранява юридическа промяна на пола, съобщиха информационните агенции.

Законопроектът бе подкрепен от 133 депутати от коалицията на премиера Виктор Орбан. При гласуването в 199-местното парламент против се обявиха 55 законодатели, а четирима се въздържаха.

Очаква се до няколко дни президентът Янош Адер да подпише закона и той да влезе в сила.

Според гласувания текст в личните документи на унгарските граждани занапред ще има графа „пол по рождение“ вместо само „пол“. Юридическа промяна на пола не е разрешена даже при промяна на пола с медицинска намеса.

От правозащитната организация „Амнести интернешънъл“ заявиха, че това „връща Унгария в мрачното Средновековие и потъпква правата на транссексуалните и интерсексуалните хора“.

Според международната правозащитна организация в бъдеще тези хора ще бъдат подложени на засилена дискриминация в Унгария и в страната ще се задълбочи и без това „нетолерантното и враждебно отношение към ЛГБТ общността“.

„Амнести“ призова Конституционния съд на Унгария за разгледа и отмени закона.

Мнозинството страни от ЕС позволяват промяна в личните документи, която да укаже половата идентичност, отбелязва Би Би Си.