В община Сатовча отново трябва да носят маски на открито 

Д-р Арбен Мименов

От днес жителите на община Сатовча отново са задължени да носят маски, излизайки навън. Заповедта е на кмета на общината д-р Арбен Мименов, а причината е  растящият брой на заразените с коронавирус .  Над 30 са случаите на болни и заразени с Covid-19 само в село Осина, което и към момента не е поставено под карантина от здравните власти. Второ огнище е регистрирано в общината – в село Ваклиново има вече четирима заразени, сред които и местният имам.   Въпреки ограничените правомощия на местната власт кметът на Сатовча д-р Арбен Мименов  издаде заповед, целяща ограничаване на разпространението на  заразата:

„От днес ще издам заповед за задължително носене на маски и на открито и заради експозицията на вируса, и заради предпазване на други хора“.

17 от заразените в гоцеделчевския район са настанени в общинската болница. Лекарите и персоналът са свръхнатоварени. Медиците са категорични, че не е времето за отваряне на детските градини в района. На това мнение е и кметът на Сатовча Арбен Мименов: „Детските градини при нас няма да бъдат пуснати от 22-ри от петък. Евентуално се подготвяме за след Рамазан Байрям. В Осина и Ваклиново преди 10 юни няма да заработят детските градини“./БНР