Въвежда се временна организация на движението в Перник

От  днес се въвежда временна организация на движение в Перник във връзка със започващите ремонт и реконструкция на пътен надлез на ул.”Иван Вазов”, съобщи общинският пресцентър. Надлезът  е затворен от 9.00 ч. сутринта за започнето на дейностите по неговото обновяване. Изпълнителят на ремонта постави необходимите пътни знаци. Фирмата изпълнител започна да премахва мантинелите, за да се освободи пространство за техниката. През идните месеци ще бъде извършен цялостен ремонт на компрометираната носеща конструкция на моста. Тя ще бъде повдигната чрез хидравлични крикове, за да се подменят мостовите лагери. Цялата конструкция на съоръжението ще бъде обработена със специална емулсия, която да я заздрави и да удължи живота й.
Преди полагането на новата асфалтова настилка ще бъде поставена и хидроизолация. Ще бъдат подменени осветлението, оградите на моста, мантинелите, хоризонталната и вертикална маркировка.
За да бъде мостът удобен и за пешеходците ще бъде изцяло обновена тротоарната настилка.
Ремонтните дейности няма да засегнат автомобилния, и железопътен трафик, както и движението на пешеходци под съоръжението. Ще бъдат монтирани временни предпазни джобове, които ще гарантират безопасното преминаване.
След приключването на работата съоръжението, което е една от най-натоварените отсечки в централната градска част ще бъде изцяло обновено и ще придобие нов облик.


Съоръжението е строено преди повече от 30 години и свързва централната градска част с района над автогарата. Изградено е над жп линията и пътя за Кюстендил и по него не са извършвани никакви конструктивни ремонти.
Реконструкцията е наложителна, защото пътното съоръжение е в лошо състояние. Бетонните части се рушат вследствие на снеговалежите и замръзванията. При обследване е установено частично износване на конструктивните елементи. От съображения за безопасност е наложена забрана товарни автомобили над 4,5 тона да се движат оттам. Надлезът поема голяма тежест на пътникопотока за центъра на града и е едно от основните съоръжения в община Перник.