Онлайн система за резервации в хотели и ресторанти ще заработи от юни

Платформата е общ продукт на бизнеса и държавата, с предлагане на менюта с българска продукция

 

Онлайн резервационна система за хотели и ресторанти ще заработи от 1-ви юни. Там ще се публикуват оферти за ваканции у нас и резервации в заведенията. Платформата, която е общ продукт на бизнеса и държавата, ще може да се ползва и от чужденци.

Платформата е безплатна и ще гарантира, че хотелите и ресторантите, които я ползват, са сигурно място и отговорят на изискванията, поставени от Министерството на здравеопазването.

В заведенията ще се предлагат български менюта от продукти, произведени в България с гарантирано от Министерството на земеделието качество на храните.

През летния сезон страната ни ще разчита предимно на вътрешния туризъм, подчерта министърът на икономиката Емил Караниколов.

Министерството на земеделието гарантира, че в България има достатъчно качествени свежи продукти, за да се задоволят хотели и заведения, за да изпълнят доброволния стандарт на “Преоткрий България”:

“Ние и българските фермери и производители сме на разположение да отговорим на всички необходимости”, каза министър Танева.

Министърът на туризма Николина Ангелкова каза, че на този етап не може да прогнозира колко хотели и ресторанти ще се включат в платформата, но тя ще бъде рекламирана:

“В момента, в който системата заработи, аз вярвам, че голяма част от сектора ще се възползва от нея, защото тя е изцяло направена за това да подпомогне българския туризъм – както бизнеса, така и потребителите”.

Ангелкова съобщи още, че към момента 15 плажа са предложили безплатни шезлонги и чадъри. Министърът подчерта, че контролът ще бъде засилен:

“И разчитам на разумност и отговорност, за да не попадаме в такава ситуация, която се случва, по този начин отново да поставяме под съмнение доверието на българския потребител”.

Между 3 и 4 години ще отнеме възстановяването на сектора туризъм, за да достигне той нивата си от преди пандемията, каза още министър Ангелкова, като подкрепи временната мярка за намаляване на ДДС за ресторантьорския сектор на 9 на сто./БНР