Изложба от художествения фонд на МВнР показва галерията  в Кюстендил

В художествената галерия “Владимир Димитров – Майстора” в Кюстендил днес беше открита изложба от представителната експозиция на Художествения фонд на МВнР – “Дипломация и изкуство”. Това е първата изложба в галерията след затварянето й заради извънредното положение.
С експозицията се отбелязват 140 години от създаването на Българската дипломатическа служба. Изложбата включва специално селектирани произведения от български автори, от утвърдени наши живописци, скулптори, графици, акварелисти, които са посещавали българските мисии по света в различни периоди от време, разказа за БТА Михаел Артамонцев, главен експерт в културния институт на външно министерство.
Избраните произведения са от първото до последното десетилетие на ХХ век. Представени са живописни творби на автори като Петър Морозов, Бенчо Обрешков, Златю Бояджиев, Дечко Узунов, Димитър Киров, Димитър Казаков, Светлин Русев. Показана е картината на Иван Кирков “Париж”, украсяваща кабинета на министъра на външните работи; “Софийски пазар” на Цено Тодоров – една от най-ранните картини в сбирката на министерството.
В експозицията са представени и секции, които илюстрират връзката между художествената култура и символите на държавния суверенитет. Показани са и по-емблематични архивни фотоси на сградите на Министерството на външните работи, както и забележителни архитектурни примери на български задгранични мисии, проекти на творци относно дизайна на българските банкноти и монети, поръчвани от Българската народна банка.
Художествената колекция на МВнР наброява над 3600 произведения – скулптури и картини, и е една от най-оригиналните художествени сбирки, собственост на български държавни институции. Творбите са отделяни от фондовете на художествени галерии, подбрани са от общи изложби или са дарявани от авторите.
Изложбата е подготвена от Държавния културен институт към МВнР в партньорство с Националната художествена академия, Държавната агенция “Архиви” и Монетния двор. Тя ще остане в кюстендилската галерия до август.