Пада карантината за международните превози и автобусните превозвачи

След разговор с представители на бранша транспортният министър Росен Желязков разписа облекчението

 

От днес пада карантината за международните превози и автобусните превозвачи. Така всеки, който преминава през страната, дори транзитно, няма да се налага да остава под карантина.

Досега заради епидемията международните шофьори, които се завръщаха у нас, бяха поставяни под карантина от 14 дни, преди да поемат на следващ курс.

След разговор с представители на бранша транспортният министър Росен Желязков разписа облекчението.

Мъж твърди, че се е прибрал от чужбина и е сложен под карантина, но сега не може да се върне в Германия въпреки заповедта на здравния министър и уверенията на РЗИ-Варна.

Румен Йорданов разказва, че целта му е била да мине транзит през България, за да стигне до Турция, където да се лекува. Той добавя, че в разговор с Министерството на външните работи му е било съобщено, че това е възможно.

„Когато пристигнах на ГКПП „Дуранкулак“, ми бе обяснено, че нещата не стоят точно така. След 4-5-часови разговори със служители на РЗИ се разбрахме да остана под карантина за няколко дни и да излетя обратно за Германия. Когато опитах да се върна отново там обаче, не успях“, разказва Румен.

Минавайки през паспортен контрол на летището, му е казано, че той подлежи на задължителна карантина до 1 юни и няма право да лети. „Днес трябваше да бъда на работното си място в Германия, а това няма как да се случи. Не знам кой е виновен за ситуацията, но ми беше казано, че проблемът идва от РЗИ-Добрич, които са ми наложили карантината“, казва още Румен Йорданов./НОВА