Най-богатите 25 души в света са забогатели с още $255 млрд. по време на пандемията

Най-богатите 25 души в света са станали значително по-богати през последните два месеца, съобщи американското списание “Форбс”, което е автор на най-цитираната класация за имуществото на милиардерите по света.
Свръхбогатите 25 души са прибавили цели 255 милиарда долара към своето благосъстояние от 23 март насам, когато борсите бяха на дъното заради разпространението на пандемията.
Изпълнителният директор на “Фейсбук” Марк Зукърбърг е най-големият печеливш, след като акциите на неговата компания са поскъпнали с близо 60% през последните два месеца.
Инвеститорите отговориха положително на усилията на “Фейсбук” да отвори секция за дигитални продажби в полза на собствениците на малки бизнеси. Богатството на Зукърбърг вече се оценява на 86.5 милиарда долара. Той се изкачва в класацията на най-богатите и вече се намира на четвърта позиция. 36-годишният милиардер вече е по-богат от Уорън Бъфет, Амансио Ортега и съоснователя на “Оракъл” Лари Елисън.
Без изненада най-богатият човек в света е изпълнителният директор и основател на “Амазон” Джеф Безос. Акциите на гиганта в електронна търговия продължават да се радват на голямо търсене, след като коронавирусът принуди търговците на дребно да затворят магазините си. Акциите на Amazon са нараснали с 29% от 23 март.
Богатството на Безос се оценява на 146.9 милиарда долара, което е с над 30 милиарда долара повече в сравнение с 23 март. Това е увеличение с 26%. Любопитното е, че на 17-о място в същата класация е бившата съпруга на Джеф – Макензи Безос, която притежава акции за 47.8 милиарда. При развода г-жа Безос придоби 4% от “Амазон”, което е 25% от дела на Джеф Безос.
Бил Гейтс остава на втора позиция по богатство със 106.5 милиарда долара. Той е увеличил богатството си със само 12 милиарда долара.
Най-голям скок в класацията прави китайският бизнесмен Колин Хуанг, който е основател на втория по големина онлайн пазар в Китай “Пиндуодуо” (Pinduoduo). Aкциите на платформата са се удвоили от 23 март насам. Така Хуанг (40 г.) е удвоил богатството си до 35.6 милиарда долара./ mediapool.bg