Как танцовите ансамбли и актьорите в Дупница приемат решението за отварянето на залите?

Валентин Балабанов
  • Директорът на театъра Валентин Балабанов: Ще зарадваме децата за 1 юни с пиеса на открито в парк „Рила”, ще има постановки и в театралната зала

  • Воин Войнов: Нашата зала е 100 квадрата и можем да направим репетиции, съобразявайки се с мерките за безопасност, фестивалът „Мир на Балканите” ще се проведе до края на годината

  • Кирил Амбарков: На ръба на фалита сме, българските танци са много важни за здравето на целия български народ

  • Дилиана Диканска: Ще провеждаме репетициите си в парк „Рила”

Танцовите зали, театрите и оперите вече ще могат да работят и на закрито. Това стана ясно вчера след среща между министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, този на културата Боил Банов и представителите на танцовите съюзи и Съюза на артистите.
По този повод „Вяра” потърси ръководителите на дупнишкия театър, танцовите ансамбли и вокални групи. Те разказаха какви са им плановете за подновяването на репетициите и спазването на мерките.

Воин Войнов

Директорът на ОбДТ „Невена Коканова” – Дупница Валентин Балабанов заяви, че актьорите от местната трупа в момента репетират постановка, с която да зарадват децата по повод 1 юни.
„Довършваме една детска пиеса – „Червената шапчица” по Шарл Перо. Искаме да я направим за децата в Дупница по повод Първи юни. Ще я поставим на открито в парк „Рила”, където има удобни сцени за това, а е и по-безопасно. Имаме намерение да започнем да работим и по нова пиеса, която съм обещал да бъде без пари. Тя ще бъде без външни актьори и без нов декор, ще разчитаме на това, което имаме в театъра. Проблемът с нея е свързан единствено с авторското право. Търсим съвременно българско заглавие, нещо например от Христо Бойчев, Станислав Стратиев и други родни автори. Но тези хора работят също за пари и трябва някак си да се разберем именно за това авторско право”, коментира пред „Вяра” Валентин Балабанов.
Той допълни, че няма да е далеч времето, в което дупничани ще се насладят на постановка в театралния салон на града.

Кирил Амбарков

„Не мога да кажа точно кога ще има пиеса в Дупница, но ще се постараем да бъде по-скоро. Има гостуващи артисти, с които трябва да се разберем за удобни дати. Театралните салони ще работят с 50% от капацитета си. Ще измислим начин да спазим тази мярка и да ограничим местата за зрителите. Ще го направим така, че да не могат да сядат навсякъде, дори и да искат, защото това предписание трябва да се спазва. Тепърва трябва да правим програма със старите представления, които са 9 на брой. Те са си готови представления и са останали в репертоара ни от настоящия сезон. Работим за 2-3 месеца напред. Започнахме да възобновяваме контактите си и с организаторите, постепенно започваме да работим”, завърши Валентин Балабанов.
Воин Войнов, който е ръководител на ФТА „Актавис”, все още не беше сигурен, че залите реално ще бъдат отворени.
„Доколкото знам, все още няма официално разрешение, за да започнем репетиции. Срещата между представителите на танцовите съюзи и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и министъра на културата Боил Банов е факт, но аз не съм получил информация за разрешение. Иначе нашата зала е 100 квадрата и можем да направим репетиции, съобразявайки се с мерките за безопасност. Доста хора ни търсят с въпроса кога ще започнем работа отново, постоянно ни звънят деца и техните родители. Когато получим официално разрешение, ще отворим врати”, коментира Воин Войнов.
Хореографът внесе повече яснота и около евентуалното провеждане на международния фестивал „Мир на Балканите”, чийто организатор е.

Дилиана Диканска

„Ние като организатори имаме готовност, но другите държави в момента все още нямат такава. Ще видим какво ще се случи, ще коментираме ситуацията с кмета инж. Методи Чимев, както и с колегите от другите държави. Пратили сме поканите и не можем да лъжем хората въпреки коронавируса. Надявам се, че ще успеем да го направим, дори и на по-късен етап. Може да е по друго време, но до края на годината би трябвало „Мир на Балканите” да се проведе в Дупница”, каза още Воин Войнов.
Неговият колега и ръководител на ФТА „Рила” Кирил Амбарков беше доволен и сигурен, че решението вече е факт и залите вече могат да отворят врати.
„Ние сме един от малкото браншове, които се съобразихме изцяло с указанията на властта. Ние затворихме първи, докато в другите сфери го направиха по-късно от нас. Интелигентни хора сме и не искахме да създаваме тревога, а да спазваме мерките и да пазим хората. След края на извънредното положение пък продължихме да чакаме и не отваряхме залите си. Първо отвориха ресторантите и заведенията, а ние чакахме разрешение. Във всички населени места, в които работя, хората ми казваха: „Хайде, отваряйте залите и започвайте репетиции, защото много се залежахме и качихме килограми”. Българските танци са много важни за здравето на целия български народ – децата, юношите и възрастни, всички имат нужда от тях. Затова аз и други членове на асоциациите на хореографите в България се обединихме и направихме няколко срещи в онлайн платформата zoom. На тях решихме, че ще поискаме среща с министър Кирил Ананиев и министър Боил Банов. Излъчихме работна група и направихме необходимите срещи. Държа да подчертая, че за градовете Дупница и Самоков аз съм единственият хореограф, който участва активно в този процес. Другите колеги не пожелаха да го направят. Нашите искания обаче не бяха чути. И затова на 24 май направихме протест и сме благодарни на властта, че след него ни чуха. Ние протестирахме от името на всички в танцовото изкуство. Кирил Ананиев се свърза с нас още тогава, на същия ден. За съжаление излезе така, че министър Боил Банов не признава, че има танцово изкуство у нас, а то заема един огромен дял от културата. Впоследствие обаче бяхме разбрани и разрешението дойде. Ще спазваме всички мерки и ще продължим да го правим”, каза Амбарков.

Таня Камбурова

Той беше категоричен, че в момента танцовите ансамбли в цялата страна са на ръба на оцеляването. Вследствие на извънредното положение заради коронавируса всички школи са загубили доста във финансово отношение:
„Ние сме на ръба, пред фалит сме. Опитваме се да се възстановим. Една голяма част от хората все още не са в залата. Оптимисти сме, че нещата ще се подобрят. Ние сме колективите, които прославяме хората по цял свят. Затова се надявам и за в бъдеще държавата да ни чува по-често и да ни помага с каквото може”.
Ръководителят на ФТА „Зора” Дилиана Диканска е решила да подходи по друг начин. Тя няма да отваря залата, а ще провежда репетиции на открито в парк „Рила” през цялото лято.
„Истина е, че много хора изгарят от желание да се върнат в залата. Но аз съм малко скептично настроена в това отношение. Именно затова входирах една молба до кмета на община Дупница и отдел „Култура”, за да можем да провеждаме репетициите в парка в зоната на барбекютата. Там сцената е много хубава и е достатъчно просторно. Получихме разрешение от кметството и от 1 юни до 30 септември в понеделник, сряда и петък вечерта ние ще работим с хората там. За момента предвид обстановката предпочитам репетициите ни да се провеждат на открито, дистанцията там е по-голяма, дезинфекцията да бъде на ниво. Мисля, че това е по-безопасно. Ние се събираме за здраве, затова предпочитам да сме на открито. Това, което е разрешил Боил Банов, аз не го приемам като победа. На спортистите е разрешено да тренират на много по-близко разстояние, но на нас не. Например тези, които се занимават с бокс и борба, те са много по-близко, отколкото на нас ни е разрешено да бъдем. Нямаме толкова големи зали в града и не можем да съберем максималния брой танцьори 20 – това е нож с две остриета и по всяка една точка можем да бъдем санкционирани. Не е нормално в залата да бъдем на 4 метра един от друг. В моята зала, която е най-голямата в града, няма как да събера 20 танцьори на по 4 метра разстояние. Затова е много по-добре те да репетират на открито, където разстоянието е 1,5 метра”, заяви Диканска.
Тя коментира и тазгодишната отмяна на фестивала „Рила ни гледа”, който се провежда в Дупница всяко лято през последната декада.

Дупнишките актьори ще могат отново да играят пред публика.

„В мой разговор с кмета г-н Чимев дадох съгласието си сумата за фестивала „Рила ни гледа” да се използва от община Дупница за борба с коронавируса, както намерят за добре. Това мое решение го казах много отдавна. Дано от кметството свалят билбордовете, които рекламираха събитието. Да сме живи и здрави, следващото издание на фестивала ще се проведе на 12-13 юни 2021 година. Съжалявам, че тази година няма как да се направи, трябваше да бъде за 11-и пореден път. Имахме уговорка да присъстват бесарабски българи, колектив от Молдова и щеше да бъде много интересно. Дано догодина всичко е наред и успеем да го организираме, без да се страхуваме от коронавируса”, завърши Дилиана Диканска.
Таня Камбурова, която е ръководител на Вокален състав „АртПоп” и диригент на мъжкия хор „Св. Иван Рилски”, заяви, че нейните дейности – както с малките, така и с възрастните, ще се възобновят чак наесен.
„Децата от ВС „АртПоп” ще излязат във ваканция през лятото и ще започнем работа с тях през есента. С мъжкия хор „Св. Иван Рилски” нещата стоят по същия начин. Знаете, че по-голямата част от пеещите в хора са доста възрастни и попадат в най-рисковата група. Затова решихме, че репетициите и с тях ще започнат през есенните месеци”, заяви Таня Камбурова.