Изцяло нов Закон за храните ще защитава правата на потребителите

Депутатите ще започнат първото за седмицата пленарно заседание с дебати по второ четене на изцяло новия Закон за храните, предаде репортер на БГНЕС.

Вносител на законопроекта е Министерският съвет, а той бе одобрен при първо гласуване в зала в края на 2017 г. С новите текстове се прецизират изискванията за безопасност на храните към бизнес операторите от хранителния сектор и към обектите за производство, преработка и дистрибуция. Компетентните органи на национално ниво остават Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Регионалните здравни инспекции към Министерството на здравеопазването.

Предвидено е създаването на публичен национален регистър на всички обекти за производство, преработка и дистрибуция на храни, който БАБХ ще поддържа на интернет страницата си. Същият регистър ще има и за бутилираните минерални и изворни води.

Информацията на храните на етикета ще бъде задължително на български език и няма да се допуска допълнително облепване на етикетиран продукт с информация, различна от първоначалната.

Със закона се въвежда изрична забрана за реклама на генетично модифицирани храни и на храни, забранени за употреба от деца. Забранява се още рекламирането на храни и напитки, съдържащи съставки и вещества с хранителен или физиологичен ефект като мазнини, трансмастни киселини, сол и захар, които не отговарят на изискванията за здравословно хранене.

За първи път се регламентират изискванията за търговия с храни от разстояние. Въвежда се регистрация на превозните средства за транспортиране на храни от животински произход, както и такива от неживотински произход като брашно, хляб, хлебни и сладкарски изделия.

Предвидено е и създаването на Национален съвет по храните като постоянен консултативен орган, координиращ държавната политика в сектор „Храни”. Депутатите ще обсъдят и повишаване на размера на санкциите, налагани за нарушения на закона. /БГНЕС