Нови 300 килограма кокаин са открити в Студентски град в София

От пресцентъра на МВР заявиха за БГНЕС, че подробности относно откритото рекордно количество дрога не могат да дадат на този етап, тъй като се води разследване.

Според първоначалната информация става дума за „депо” за разпределение на наркотици, а кокаинът вероятно е предназначен за разпространение на пазари, извън територията на страната.

В сряда полицията оповести, че навръх 24 май е задържала 31-годишен мъж в Студентски град с близо 40 кг кокаин в колата си. Според информация на БНР, по-късно при претърсване в жилището на мъжа са намерени още над 250 килограма кокаин в повече от 300 пакета.

По думите на директора на СДВР старши комисар Георги Хаджиев десет килограма от стоката (от 40-те кг – бел. ред.) са били с изключително висока чистота – над 75%, а останалото количество е с чистота 65-70 процента, примесено с други субстанции.

Полицейските органи изчислиха, че високорисковата дрога с тегло почти 40 килограма на уличния пазар би могла да достигне 10 млн. лева.

БГНЕС припомня, че кокаинът за пазарите в Западна Европа и на Балканите идва предимно от Южна Америка. Отдавна известен международен коридор между основните страни, произвеждащи наркотици в Латинска Америка, и пазарите в САЩ е например Хондурас.

В началото на годината в София бяха задържани над 6600 кашона с плодове, внесени от Колумбия, с импрегниран в тях близо 550 килограма кокаин за над 19 млн. евро. Престъпната група, внесла у нас колумбийския кокаин, беше неутрализирана при съвместни действия със службите на Испания, Нидерландия и Колумбия.

Очаква се в следобедните часове днес властите да дадат подробности за откритото рекордно количество дрога. /БГНЕС