Община Благоевград с нов договор за 26 млн. лв. – ще изгражда инсталация за разделно събиране на отпадъци

Община Благоевград подписа договор за над 26 млн. лв. за пълен инженеринг по проект „Проектиране и изграждане на анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци за регионална система за управление на отпадъците на Регион Благоевград“.

Проектът се финансира и изпълнява по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. Срокът за изпълнение на дейностите по договора възлиза на 1090 календарни дни. Договорът с предмет „Пълен инженеринг – Проектиране и авторски надзор на основна и довеждаща инфраструктура, СМР на основна и довеждаща инфраструктура, доставка и монтаж на инсталация за суха метанизация с тунелно компостиране и когенерационен модул на разделно събрани биоразградими отпадъци, въвеждане в експлоатация и обучение на персонала“ е сключен с ДЗЗД „Балканика Биогаз“.

Кметът Румен Томов обяви, че приоритет е развитието на Благоевград като екологично чист град. За подобряване качеството на живот на жителите на града общината изпълнява конкретни мерки, една от тях е изграждането на анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци. Технологията, която ще бъде използвана за обработване и третиране на биоразградимите отпадъци, ще бъде безопасна за околната среда.