„Май Пикус” в Дупница се размина с пореден протест заради неизплатени заплати, обувният цех на Клаудио Мароки дължи възнаграждения за два месеца

В сряда фабриката се размина с поредния протест заради неизплатени заплати.
  • Инспекцията по труда предупреди работодателите: Ако не се издължите на работниците, ще започнем производство по несъстоятелност

 

Обявяване на производство по несъстоятелност грози „Май Пикус“ ЕООД (известно като „Еврошуз”, каквото бе едно от предишните имена на фирмата за производство на саи за обувки) в Дупница. Дотам може да се стигне заради забавени възнаграждения за март и април на част от работниците в разположения в помещения на бившето предприятие „Еврошуз” цех, който в момента не работи заради пандемията. В сряда ръководството на фирмата, зад която стои италианецът Клаудио Мароки, се размина с протест пред портала на фабриката. Работник в предприятието сигнализира във „Вяра”, че хората имат готовност да защитят труда си, като в 10,30 часа се съберат на входа. Гневът им е потушен, след като са поканени от шефовете на разговор и се разбрало, че във фирмата на проверка е екип на Инспекция по труда-Кюстендил, начело с директора Валентин Златински.

Еĸипът нa Инcпeĸциятa пo тpyдa при напускането на предприятието

Пред хора от персонала и проверяващите управителката Емилия Гопева е уверила, че следващата седмица фирмата ще възобнови дейността си. Обяснила е, че имат голяма поръчка и чакат доставка на материалите. Дала е и обещание, че ще изплатят възнагражденията. От Инспекцията по труда пък са дали предписание до края на юни да бъдат изплатени заплатите за март и април, дължими по ведомост. В противен случай ведомството ще предприеме позволените по закон мерки – започване на производство по несъстоятелност.

„По инициатива на дирекция „Инспекция по труда“-Кюстендил беше инициирана среща с управителката на обувен цех в Дупница за изясняване бъдещето на предприятието, след като агенцията се самосезира от публикации в медиите за евентуално изнасяне на машини с цел прекратяване на дейността му. Управителката увери, че те са изнесени с цел подновяване на съоръженията. Предприятието е получило голяма поръчка и се очаква само доставка на материалите, за да възобнови производството в началото на юни. Информацията беше предоставена от управителката и на представители на работниците”, се казва в прессъобщение на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда” (ИА ГИТ) във връзка със случващото се.

От агенцията отбелязват, че от началото на май до 4 юни по-голямата част от персонала е в неплатен отпуск, за което са представени подписани лично искания. Както и че някои работници са напуснали поради неизплатени възнаграждения.

„Поради възникнали проблеми с изплащането на възнагражденията в предприятието с италианска собственост, Инспекцията по труда осъществява постоянен контрол от м. февруари. Благодарение на намесата на контролните органи на агенцията неизплатената част от заплатата за февруари вече е платена на работниците и служителите. Работодателят дължи възнагражденията за м. март, а от 25 май изискуема е и заплатата за м. април. Дадени са задължителни за изпълнение предписания с кратки срокове, според които и двете възнаграждения трябва да бъдат изплатени в рамките на м. юни.

Ако работодателят не изпълни предписанията, Инспекцията по труда ще се възползва от правомощието си да инициира производство по несъстоятелност заради забавени възнаграждения на поне 1/3 от работниците и служителите за повече от два месеца. През м. юни предприятието ще бъде в тази хипотеза по отношение на заплатите за м. март”, допълват в прессъобщението.

От ИА ГИТ напомниха, че преди години работещи в друго предприятие за производство на саи за обувки в Дупница успяха да получат неизплатени възнаграждения от Фонда за гарантирани вземания на работниците и служителите благодарение на инициирано от агенцията производство по несъстоятелност. Преди това бяха изчерпани всички възможности за въздействие от страна на контролните органи на Инспекцията по труда – прилагане на принудителни административни мерки и даване на задължителни за изпълнение предписания.

„През м. март т.г. екип на дирекция „Инспекция по труда“-Благоевград беше изпратен с аплодисменти от работници в шивашки цех, след като след три часа разговори с гръцкия собственик беше постигната договорка за изплащане на забавените им възнаграждения и за своевременното прекратяване на трудовите им договори. Това позволи на работниците да получат обезщетения за безработица, както и дължимите им заплати. Преди намесата на Инспекцията по труда те нямаха никаква информация за бъдещето си. В момента дирекция „Инспекция по труда“-Благоевград продължава да следи ситуацията по отношение неизплатени обезщетения, като е потърсено съдействие от полицията за установяване на контакт със собственика или с упълномощено лице”, се казва още в прессъобщението.

Както писахме, отново зapaди нeизплaтeни зaплaти в началото на април работнички в „Maй Πиĸyc” EOOД протестираха, като отказаха да се вĸлючaт в пpoизвoдcтвoтo. Тогава 100 шивaчĸи бяха на работните си места, но не включили машините в знак на несъгласие cъc зaбaвянeтo нa фeвpyapcĸитe им възнaгpaждeния.