За Спасовден край параклиса „Св. Неделя” в Дупница раздадоха курбан

  • Майсторът Стоян Кадийски: Давайте навсякъде и по всяко време мярка пълна, препълнена, за да ви се въздаде стократно

С курбани от пилешко месо и боб посрещнаха Спасовден в параклиса „Св. Неделя” в Дупница. Приготвените в двата казана чорби бяха безплатни за дошлите в храма, който се намира близо до училище „Св. Паисий Хилендарски”. Част от хората стояха под дъжда, докато им дойде редът, за да си занесат по домовете от избраното ястие, което бе осветено.

“Това е вторият курбан, който правим, след като отмениха извънредното положение. На 21 май, на празника на светите велики царе Константин и царица Елена, раздавахме курбан на параклиса “Св. св. Константин и Елена”, 500 килограма беше чорбата. И за Гергьовден бяхме направили. Много важно е курбанът да не се нарича курбан, а да се нарича милостиня или благословена трапеза в чест и памет на дадения светия. Курбан е било, преди да дойде Иисус Христос, сега вече е милостиня, благословена трапеза. Молитвата и постът са прекрасни неща, но милостинята ги крепи и поддържа.

Св. Серафим Саровски е казал: „Давайте навсякъде и по всяко време мярка пълна,  препълнена, за да ви се въздаде стократно”. Това е благословена трапеза, днеска е за възнесението на нашия Господ Иисус Христос. Единствено тук раздаваме курбан днес. На параклиса “Св. Спас” горе не правиха заради „короната”. Заради епидемията на “Св. св. Константин и Елена” хората си имаха номера и ги извиквах един по един да си вземат съдовете. И тука щеше да стане така, ама сега дъждът малко ни насмете”, каза готвачът Стоян Кадийски. Майсторът, който от години готви за черковните празници в Дупница, допълни: „Направеното е от дарения от хора и раздаваме чорбата безплатно. Някои обаче оставят определени суми и те остават за следващия курбан. Ето сега едни хора ми дадоха пари, които ще се похарчат на храмовия празник на параклиса „Св. Троица” до Лефтеровата болница, на 8 юни. Днес оттука минаха да си вземат от милостинята повече от 50 човека”.