Емил Стоянов от „Германея” (Сапарева баня) и Христо Лазов от „Рилец” (Ресилово) станаха голмайстори на „А” ОФГ „Рила” за сезон 2019/20

Емил Стоянов с екипа на „Добруджа” (Добрич)
  • Двамата приятели и бивши съученици имаха по 9 попадения преди прекратяването на шампионата

  • Мъчно ни е, че първенството по футбол се прекрати и не се доигра, споделят талантливите играчи

  •  Като деца не сме предполагали, че като станем футболисти, ще си поделим голмайсторския приз в една и съща група

Истерията с коронавируса засегна всички сфери на обществото в България и света, но особено тежко се отрази на активно спортуващите хора. В разгара на националните първенства по футбол обявената от Световната здравна организация карантина затвори стадиони и спортни зали по целия свят. След решението на БФС да се продължи само шампионатът в Първа професионална лига, официално от централата бяха оповестени статистиките за класации по останалите футболни групи.
Така бившите съученици и приятели Емил Стоянов, който е капитан на сапаревобанския „Германея”, и Христо Лазов от „Рилец” (Ресилово) официално бяха обявени за голмайстори на „А” Областна футболна група „Рила”. Двамата офанзивни футболисти записаха по 9 гола на сметките си и бяха с основен принос за всеки един от успехите на своите отбори. Общинският футболен клуб „Ботев” (Бобошево) пък беше обявен за първенец в ОФГ „Рила“. На второ място в крайното класиране е „Ботев” (Крайници), а на трето „Сокол” (Самораново). И трите отбора ще получат купи от Областния съвет на БФС – Кюстендил.

Христо Лазов

Талантливите Емил Стоянов и Христо Лазов са били съученици в дупнишкото ОУ „Евлоги Георгиев”, като после всеки поема по своя път. Приятелството им и огромната им любов към футбола остават до ден днешен и продължават да ги свързват. И ето че години по-късно двете момчета, израснали заедно, си поделят голмайсторския приз в местното първенство.
Емил Стоянов се занимава с футбол от 4-ти клас, когато започва в школата на ПФК „Марек” (Дупница). Играе на любимата си позиция – вътрешен полузащитник. През сезон 2013/2014 е повикан в мъжкия отбор на „Марек”, като беше част от отбора, който успя да влезе в Първа професионална лига.
„Като 17-годишен повече от мачовете играех за дублиращия отбор на „Марек”, където станах втори голмайстор на отбора и имах възможността да играя срещу първите отбори на „Левски”, ЦСКА, „Локомотив” (Пловдив), „Хасково” и „Берое” (Стара Загора) в официални мачове и контроли. След главоломното фалиране на „Марек” бях привлечен в отбора на „Витоша” (Бистрица), след което играх за тимовете на „Ботев” (Враца), „Германея” (Сапарева баня) и „Марек 1915”. През сезон 2017-2018 играх за отбора на „Добруджа” (Добрич), с който спечелихме промоция за влизане във Втора професионална лига. Междувременно бях стигнал до 4-ти курс на НСА, който трябваше да карам редовно в София, откъдето през 2019 година се дипломирах и получих бакалавърска степен по две специалности: треньор по футбол (лиценз В) и учител по физическо възпитание и спорт. В момента следвам математика и подготвям състезатели и по математика”, разказва за професионалния си път досега Емил Стоянов.
Неговият приятел Христо Лазов споделя, че е тренирал като малък в школите на „Марек” и „Германея”. Сега се занимава със строителство, но футболът си остава голямата му страст и невероятно удоволствие. При всеки удобен случай Христо облича футболния екип и бутонките и се включва в игра с приятели или в официалните мачове на своя „Рилец”.  Позицията, на която играе, е ляв външен полузащитник.

Лазов със съотборниците си в „Рилец” (Ресилово)

„Не сме предполагали, че ще се случи така, че едновременно да спечелим голмайсторската награда. Изиграли сме доста мачове заедно и като съперници, но не сме си представяли, че ще се случи подобно нещо. Всяко едно от попаденията ни е ценно по свой си начин. Понякога голът е много хубав, но не е помогнал на твоя отбор, за да спечели точка или три. Друг път попадението не е от най-красивите, но носи ценна победа. Пожелаваме си пандемията от коронавирус да премине и скоро да сме забравили за нея. Дано догодина отново да вкарваме доста голове и до последния кръг да сме в спор за голмайсторския приз”, допълват се един през друг двамата млади състезатели.
Голмайсторите разказаха и как са реагирали на новината, че първенството, в което играят, е прекратено. И на двамата им е било тъжно, че няма да довършат сезона, но са се съобразили с извънредното положение. И двамата са си останали вкъщи и са спазвали противоепидемичните мерки. Футболистите са поддържали форма при домашни условия, както направиха техни колеги от цял свят.
Признават, че нямат търпение отново да стъпят на зеления терен и да започнат подготовката си за новия сезон, който най-вероятно ще стартира в края на август или началото на септември.
За финал Емил Стоянов изказа и мнението си относно това какво може да се подобри в първенството на „А” областна футболна група „Рила”:
„За жалост, освен нашия терен в Сапарева баня и стадионите в Бобошево и село Крайници, останалите отбори не разполагат с почти никакви условия за нормално провеждане на футболен мач. Липсват съблекални, а терените са под всякаква критика. Надявам се, че за в бъдеще отборите ще получават повече финансиране и този сериозен проблем ще се отстрани”.