Новият Mercedes GLA: на по-високо е по-модерно!

МАЛКО ПРЕДИ КОЛЕДА и Нова година новия шеф на Daimler Ола Келениус може би е имал нужда от повече добри новини. Едва поел кормилото на концерна, проблемите се заредиха един след друг. Прекалено много служители, от BMW дишат във врата по отношение на продажбите, както и нестихващият дизелов скандал. И така новото GLA се появява в точния момент.

Моделът е от носителите на успеха за Mercedes. От 2,3 милиона автомобила, продадени от Daimler през 2018 г., близо 820 000 са били SUV, 609 000 компактни. Компактен SUV – това е всичко, което желаят клиентите на марката със звезда в емблемата – от март 2014 г. са продадени над 1 милион броя. И се обзалагаме, че в бъдеще ще стават и повече. Тъй като от Mercedes са инвестирали много (както и при A-клас) в производството.Започваме с дизайна. Още първото поколение на GLA заобиколи елегантно някои проблеми на платформата на „донора“ A-клас – като например разделените на две светлини, които правят товаренето в багажника по-лесна задача от тази при компактния модел. И въпреки това дизайнерският отдел на Mercedes под ръководството на Горден Вагенер чувствително е разтеглил новия GLA, като го е оформил по-зряло. Изненадата: по-внушителен външен вид и въпреки това редуцирани размери. Така сега GLA II е по-къс с 1,5 сантиметра в сравнение с досега (4,41 вместо 4,425 метра), но затова пък е пораснал на височина с цели 10 см (1,61 вместо 1,51 метра).Същевременно и междуосието е пораснало с 3 см. Всичко това прави осезаемо по-просторен интериор. Докато на предните седалки пасажерите разполагат с 22 мм повече за главите си, пътуващите отзад се радват на 116 мм повече място за краката. Непроменена остава приятно високата позиция на седене – вътре ще седите със 140 мм по-високо в сравнение с А-клас, както и с 50 мм по-високо от при B-клас. Вместимостта на багажника е пораснала с 14 до 435 литра.

От Mercedes са се погрижили и за модернизация на електрониката: в бъдеще ще се предлагат редица асистенти за поддържане на дистанция, за управление, за ограничение на скоростта, за завиване, поддържане на пътната лента, предупреждения за мъртвата зона, за спиране, както и за предотвратяване на травма на врата при удар отзад. И естествено на борда присъства дигиталният кокпит с най-доброто към момента управление чрез гласови команди „Hey, Mercedes“. Освен електрониката хората от Mercedes са подобрили GLA II и по отношение на класическите дисциплини. Окачването на малкия SUV най-после е толкова комфортно, колкото винаги сме желали, а четирите сантиметра по-голяма следа осигуряват нужната пъргавина.Освен това от Mercedes са подобрили офроуд способностите на модела с нова система за двойно задвижване – GLA може повече, отколкото ще му се налага във всекидневието. По отношение на задвижването Mercedes използва първоначално познатите ни от A- и B-клас двигатели с вътрешно горене с мощност до 306 к.с., а по-късно ще се появят и Plug-in хибрид с около 60 километра електрически пробег, както и GLA 45 S с 421 к.с. Определено това са хубави новини за новия шеф на Daimler.

ИЗВОД

МАЛКО ПРЕДИ КОЛЕДА и Нова година новия шеф на Daimler Ола Келениус може би е имал нужда от повече добри новини. Едва поел кормилото на концерна, проблемите се заредиха един след друг. Прекалено много служители, от BMW дишат във врата по отношение на продажбите, както и нестихващият дизелов скандал. И така новото GLA се появява в точния момент./autobild.bg