Кирил Амбарков възобновява репетициите с ансамбъл „Рила” в Самоков и Детския танцов състав „Ресиловче”

Хореографът: Наесен в Ресилово ще имаме обновена база, в момента община Сапарева баня ремонтира залата

След 3-месечно прекъсване заради кризата с коронавируса хореографът Кирил Амбарков възобновява работата си със своите възпитаници в Самоков и сапаревобанското село Ресилово. Очаква се към заниманията си с нашенските хора да се върнат десетки танцьори.

Репетициите с Фолклорния танцов ансамбъл „Рила” и любителската група за български народни танци в Самоков са възобновени на 2 юни, а с Детския танцов състав „Ресиловче” и любителската група в Ресилово започват на 6 юни.

„В Самоков ще репетираме в зала, при спазването на всички мерки в условията на пандемията. Закупил съм дезинфектанти, които ще ползват танцьорите. Те ще са в групи до 20 човека, ще влизат в помещението с обувки, предназначени само за репетициите. Ще бъдат с кожени колани, за които ще се хващат, за да са на необходимото разстояние и да не се държат за ръце. В Самоков ни подкрепят и от общината, и обществеността, което е много важно, и продължаваме напред. Там ръководя 4 групи”, каза хореографът, който е с корени от Дупнишко – израснал е в село Бистрица.

Репетициите с „Ресиловче” и любителите на танцовия фолклор в сапаревобанското село ще бъдат на открито. В школата, създадена от Амбарков преди няколко години там, има около 40 деца. Танцуващите възрастни са 15-ина. „Наесен се надявам в Ресилово да имаме обновена зала. В момента община Сапарева баня ремонтира помещението, намиращо се в кметството. Много ми помагат председателят на читалищното настоятелство Юлия Йорданова, която е уважаван дългогодишен учител и интелигентен човек, и председателят на Общинския съвет Васил Маргин. Той пое личен ангажимент да помогне за залата и за развитието на ансамбъл „Рила”. Ние представяме общината достойно – имаме множество награди, медали, и това се оценява. Благодарни сме и на Калин Гелев – за ремонта на залата и за съдействието в последните години. Благодарение на общината ще имаме добра база”, коментира Кирил Амбарков.

Хореографът отбеляза, че след разпадането на ансамбъла в Дупница, до което се стигна главно заради неосигуряването на зала, се е преместил в София. В столицата е учител по хореография в едно училище, където ръководи и детски танцов състав, а в друго училище води група за любители.