Исторически старт на ракетата Falcon 9 от САЩ

Ракетата Falcon 9 на SpaceX, с двама ветерани астронавти на НАСА на борда, стартира в събота в исторически първи частен пилотиран полет, съобщи АФП.

Двустепенната ракета SpaceX с астронавти Робърт Бенкен и Дъглас Хърли на борда бе изстреляна плавно в облак от оранжеви пламъци и дим от стартовия панел 39A в космическия център „Кенеди” във Флорида за 19-часовото пътешествие до Международната космическа станция.

Първата степен на ракетата се отдели чисто и падна край Атлантическия бряг.

Втората степен също се отдели плавно, изпращайки астронавтите в капсулата на Crew Dragon на път към космическата станция, обикаляща в орбита над 250 мили (450 километра) над Земята.

Малко след това космическият кораб Crew Dragon с астронавтите на борда излезе в орбита и започна самостоятелно пътуване към Международната космическа станция, пише РИА „Новости”.

„Ние потвърждаваме номиналната траектория на полета“, съобщи директорът на полета на SpaceX.

Компанията благодари на екипажа с думите: „Надяваме се, че ви харесва“. След като излязоха в орбита, астронавтите отвориха визьорите на шлемовете си. За Хърли, който е командир на Crew Dragon, и Бенкен това е третият космически полет в тяхната кариерата.

„Беше страхотно, благодаря за вашите усилия и невероятен космически полет!“ – каза след излизането в орбитата Хърли.

Според водещите предавания скоро Хърли и Бенкен ще могат да си отдъхнат. Пътуването им до МКС ще отнеме 19 часа, осем от които са предвидени за сън.

Президентът Доналд Тръмп долетя във Флорида на борда на Air Force One, за да наблюдава изстрелването и го определи като “наистина нещо специално”.

“Космосът ще бъде едно от най-важните неща, които сме правили някога”, добави Тръмп, отбелязвайки: “никой не прави това като нас”.

Изстрелването бе планирано на 27 май, но бе отменено поради лоши метеорологични условия 20 минути преди старта.

Подготовката за полета в събота протече по-рано от предвиденото по график, Хърли и Бенкен заеха местата си 10 минути по-рано от очакваното време. След като специалистите на SpaceX осигуриха астронавтите на техните места и проверката на комуникационната система на екипажа с центъра за контрол на полета приключи, люкът на космическите кораби бе затворен.

Изстрелването на пилотирания космически кораб Crew Dragon отваря нов етап в световната космическа програма, заяви изпълнителният директор на Държавната корпорация “Роскосмос”, герой на Русия, Сергей Крикальов.

“Бих искал да приветствам нашите американски колеги. Започна поредният цикъл на изпитване на пилотиран космически кораб, такъв кораб вече летя в безпилотна версия, но сега това е важен и отговорен вариант, когато хората летят на нов кораб, и това отваря нов етап в пилотираната програма – световната космическа програма, програмата на Международната космическа станция, към която се отправи този кораб, защото у нас се появяват нови възможности, нови резерви“, каза Крикальов във видеообръщение, публикувано на страницата “Роскосмос“ в „Туитър“.

„Сигурен съм, че успехът на тази мисия ще ни даде допълнителни възможности, които ще са от полза за цялата международна програма“, предава РИА „Новости” неговите думи.

Астронавтите ще достигнат Международната космическа станция в неделя и ще останат в орбита около 3-4 месеца.

Съединените щати прекратиха самостоятелните пилотирани полети през 2011 г., завършвайки програмата за космически совалки. Изграждането на нов пилотиран космически кораб по договор с НАСА поеха компаниите SpaceX и Boeing, създавайки съответно апаратите Crew Dragon и Starliner. Crew Dragon направи успешен тестов безпилотен полет до Международната космическа станция през март миналата година. Първият безпилотен тест на Starliner се провали, корабът се върна на Земята, без да се скачи с МКС.