Човека, който опаковаше света, вече го няма, Центърът “Помпиду”: Кристо беше вълшебник

Световноизвестният художник и скулптор Христо Явашев почина в Ню Йорк на 84-годишна възраст

Художникът Христо Владимиров Явашев, известен като Кристо, почина от естествена смърт в дома си в Ню Йорк на 84-годишна възраст, предаде „Франс прес”, като се позовава на официално съобщение на сътрудниците му, поместено на неговата страница във фейсбук.
“Кристо изживя живота си пълноценно, не само мечтаейки за това, което изглеждаше невъзможно, но и реализирайки го”, се казва в съобщението. “Творбите на Кристо и (покойната му съпруга) Жан-Клод събраха хората в споделени изживявания по целия свят, а работата им живее в сърцата и спомените ни”.
Роденият в България художник се прослави с монументалните си творби, сред които опаковането на сградата на Райхстага в Берлин и на най-стария мост в Париж, отбелязва агенцията. Кристо беше “вълшебник”, чието “изключително творчество” беше “съществено за историята на съвременното изкуство”. Това се посочва в комюнике на Националния център за изкуство и култура “Жорж Помпиду” в Париж, известен като Център “Жорж Помпиду”, съобщи „Франс прес”. Центърът “Помпиду” планираше да открие през март изложба, посветена на художника и съпругата му и творчески партньор Жан-Клод, починала през 2009 г., но се принуди да я отложи поради пандемията от коронавируса. В крайна сметка експозицията ще бъде открита на 1 юли, обяви Центърът “Помпиду”.

“Кристо беше голям художник, способен да даде на нашето ежедневие нова дълбочина. Един вълшебник. Той беше също така великолепна личност, обединила в едно дързост, решителност и дълбока хуманност”, заяви президентът на Центъра “Помпиду” Серж Лавин.
Кристо планираше да опакова Триумфалната арка в Париж през септември, но проектът трябваше да бъде отложен с една година поради несигурността, свързана с коронавируса.
“Ние работихме страстно с Кристо и сътрудниците му по този проект (изложбата), за който той мечтаеше, както и по проекта “Опакованата Триумфална арка”, на който той толкова много държеше”, заяви от своя страна директорът на Центъра “Помпиду” Бернар Блистен.
Изложбата “Кристо и Жан-Клод, Париж!” ще обхваща “парижкия период от живота на двойката между 1958 и 1964 г., съществени години за еволюцията в творчеството на Кристо, както и историята на проекта “Опакования Пон-Ньоф”, една от неговите най-прочути творби.
Френският министър на културата Франк Ристер заяви, че “зрелищното изкуство на Кристо и Жан-Клод беляза нашата колективна памет”. “Способни да “разкриват, като скриват” паметниците, техните произведения съпровождаха историята на нашето време”, написа той в туитър.
Германската министърка на културата и медиите Моника Грютерс нарече Кристо “един от най-големите художници на съвременността”, предаде ДПА. По думите й чрез изкуството си Кристо е научил хората по цял свят да виждат нещата по нов и по-ясен начин.