Зам.-кметът В. Павлова отговори на културните дейци: Оставка може да ми поиска само кметът 

По време на предишното управление повечето културни събития в града бяха със столични фирми и творци, хонорари са получавали едни и същи личности

Зам.-кметът на община Благоевград Василиса Павлова отговори писмено на дейци на културата от града, които поискаха нейната оставка по време на сесия на Общинския съвет, съобщиха от общинския пресцентър. Зам.-кметът заявява, че оставка може да й поиска единствено кметът Румен Томов, ако сметне, че не се справя с възложените й отговорности. „Що се касае до позициите, които заявиха Бранимир Митов и Иван Кацарски по време на сесията на ОбС-Благоевград, смятам, че те са продиктувани от това, че по обективни причини се промени начинът на финансиране, от който и двамата са се възползвали през годините”, заявява Павлова. Ето и част от нейния писмен отговор към дейците на културата в града: „Някои хора възприемат община Благоевград като източник на лични облаги, а когато те бъдат преустановени, същите хора започват да демонстрират непримиримост. Когато тези хора говорят за изкуство и желание за развитие, будят уважение и предизвикват съчувствие. Не мога да подмина факта, че тези същите хора обаче, под “съпровода” на заинтересовани, леят жлъч и злоба, обиждат откровено и низко – така, както на никой човек на изкуството не му приляга. Точно по тази причина няма как те да бъдат коректив за оставката, на който и да е било.

Ще визирам конкретен сектор, за който отговарям – направление ,,Култура“. Те са отговаряли за провеждането на емблематичните културни събития за Благоевград – „Франкофоли“, „БГ Радио“, „Тара-ра-бумбия“, „Блуз и джаз фестивал“, „Джумая Стейдж Фестивал“, Театрално-танцов фестивал „Талантино“. Сегашното ръководство никога не е имало намерение да закрива изброените събития, напротив – имахме желание да ги развиваме. Оказа се, че част от тези фестивали – „Франкофоли, Джумая Стейдж Фестивал, Театрално-танцов фестивал „Талантино“, организирани от община Благоевград години наред, са с частен характер.

Театрално-танцов фестивал „Талантино“, осъществяван от община Благоевград, от самото му създаване – 2013г. до 2019 г., е частен, с авторски права. Средствата, отпускани през годините за този фестивал – от 3500 лв. първата година стигат до 5000 лв., а в последните години до – 7000 лв. Разбира се, фестивалът има подизпълнител и това не е тайна, че в конкретния случай това е частният театър на Бранимир Митов – БМТ ЕООД, със сменено име от 2015 г. – ДТ „Проф. Енчо Халачев“. Като подизпълнител финансовите средства, получени от общината, са за организирането на този фестивал. Това не прави фирмата подизпълнител притежател на авторски права. Напротив – община Благоевград може да възлага организирането на „Талантино“ на различни подизпълнители, което е въпрос на преценка.

На представянето на културния календар на общината на пресконференция споменах за заложените събития в Културния календар за 2019-2020 г. Там беше заложен и фестивал „Талантино“. От момента на обявяване, че община Благоевград е заложила в културната си програма този фестивал, Митов обяви, че „никой не е искал разрешение и не го е питал“. Той държал авторски права над фестивала и пр. Трябва да отбележа, че този човек никога и по никакъв начин не е искал среща с мен. Напротив! Отправяше всякакви заплахи, че този фестивал няма да се състои и че той щял сам да го осъществи и т.н. Само ще спомена, че Митов е подал само молба за патентоване на името на фестивала в Патентното ведомство към Министерство на културата през 2020г., което не включва и авторското право над него. Не бях виждала този човек, освен чрез медиите до момента, в който той поиска среща с мен – на 18 май 2020 г., твърдо решен, че ще иска безплатен общински терен за реализиране на представленията на частния театър, с платен вход.

Ще напомня, че повечето събития, които се правеха в града, по време на предишното управление, бяха със столични фирми и творци. Местните школи, дейци и фирми бяха изолирани или се ползваха за „пълнеж“. Хонорари са получавали едни и същи личности като Бранимир Митов и други приближени на ръководството, които са били ангажирани в коледна програма, като водещи в различни събития, като озвучители на събития, сега имащи претенции, че са правили всичко безплатно и държат авторски права. Ще попитам: като Митов е правил озвучаването на детския футболен турнир, това означава ли, че държи авторски права и върху него?

Има документална следа за всичките изплатени хонорари. Сумите, получени от Бранимир Митов, са в размер на 8950 лв. Кои общински събития е направил безплатно? За водещ на 5 октомври – 400 лв., за Дядо Коледа – 400 лв., за осветление и озвучаване на „Приказния разказвач“ – 600 лв., озвучаване на футболния турнир – 700 лв. Паралелно има преводи за „авторския“ театрален фестивал „Талантино“ – на стойност 7500 лв. Трябва да спомена, че таксата участие в този фестивал е 10 лв. на дете.

Относно „Джумая Стейдж Фестивал“, организиран отново от община Благоевград, с подизпълнител и организатор Иван Кацарски, има отпусната сума за 20 000 лв. от фонд „Култура” за 2019г. Той имаше намерение да организира този фестивал и през 2020 г., като в писмо до общината искаше предоставяне на общински площи, реклама на събитието, поставяне на мобилни обекти за продажба на храни и напитки и места за осъществяване на търговия, охрана, химически тоалетни, ток, почистване и извозване на отпадъци. За 2019 г. горепосоченото е било съпътствано и от сума – 20 000 лв., която общината е дала, а за 2020 г. не е планирана като разход в бюджета за културно събитие. По повод изявлението на Кацарски и поставения въпрос в писмата му за таксите за открити площи, в размер на 3,60 лв. кв./м и критерия, по който биват избирани събитията, мога да отговоря, че в Наредбата за общинските наеми е посочено, че става дума за търговски обекти и т.н. В писмото за провеждането на „Джумая Стейдж Фестивал” има ясно и конкретно искане – поставяне на мобилни обекти за продажба на храни и напитки и места за осъществяване на търговия. Освен това общинските терени не са в моя ресор и това би следвало да го знаят.

За останалите фестивали – „Тара-ра-бумбия“, „Блуз и Джаз фестивал“, мога да кажа, че не са закрити. Гражданските договори, сключени между община Благоевград и съветниците и селекторите на споменатите фестивали, са прекратени. На мнение съм, че организацията на културните събития трябва да се поема от експертите, назначени в Културата и съответните компетентни лица в културните институти.

Искам да обърна специално внимание на емблематичното културно събитие за Благоевград – „Франкофоли“. Оказа се, че фестивалът, организиран от община Благоевград години наред, вече има авторски права, с частен характер и интереси. Искам да напомня, че Фестивал „Франкофоли“ се оказа събитие с частен интерес, което е струвало на благоевградчани 1 700 000 лв. за 2019 г., платено от средствата на общината, но с едноличен генерален директор, държащ авторски права и патент. Защо тогава едноличният съдържател на фестивала разходва общински и държавни средства? Същият този Директор на „Франкофоли”- Благоевград има претенции и лични договорки с друга страна, в лицето на Жерар Понт за изместването на фестивала в София през 2020г., но вече с вход между 90 и 130 лв., а не безплатен, както беше през годините в Благоевград. Може би защото Софийска община не е поела пълното му обезпечаване, тъй като е с частен характер. Фактурите, с които разполага общината, се припокриват, а сумите не са никак малко. Искам да отбележа, че всички услуги, ползвани за осъществяването на това събитие, са на фирми извън Благоевград. Отново заявявам – няма да върна никой, който има идеи и творчески намерения. Община Благоевград насърчава и търси културен диалог”, пише още зам.-кметът Василиса Павлова.