Община Разлог осигурява нова социална услуга за близо 80 лица

Персоналът по проекта ще се назначава поетапно – той ще включва координатор и диспечер и деветима разносвачи

Община Разлог осигурява нова социална услуга за близо осемдесет лица, съобщиха от общинския пресцентър. Тя се осъществява по проект, в който могат да се включат лица от различни целеви групи.
Проектът обхваща възрастни хора над 65 години с ограничения или невъзможност за самообслужване, хора с увреждания, възрастни в риск. Социалната услуга обхваща и случаи, при които лице или член на семейството му е поставен под карантина във връзка с COVID-19, както и самотни родители с деца под 12 години, които са в невъзможност да оставят децата си сами.
От община Разлог посочват, че персоналът по проекта ще се назначава поетапно, в зависимост от заявените потребности. Той ще включва координатор и диспечер, който ще приема заявките по телефона. Назначени ще бъдат и деветима разносвачи, които ще закупуват със средства на заявителите и ще доставят до адрес храна, хранителни продукти, лекарства, дезинфектанти и продукти от първа необходимост. Те ще заплащат и битовите сметки на заявителите и при нужда ще осъществяват неотложни административни услуги. Всички услуги, които ще извършват разносвачите, ще бъдат безплатни за хората, допълват от община Разлог.
Социалната услуга се осъществява по проект “Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 3” на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”. Стойността на договора за безвъзмездна финансова помощ е близо 126 000 лева, а повече от половината от тази сума е предвидена за преки разходи за възнаграждения на назначения персонал.
Хората, които искат да подадат заявки за ползване на услуги по проекта, могат да го направят на телефон 0747/80942 от 7,30 до 16,00 часа всеки работен ден, посочват от община Разлог.