Живописната някога улица „Теменуга” в Дупница запустява все повече

Улица „Теменуга” е обрасла с бурени и трева.
  • Една от малкото останали павирани улици в града има все по-малко жители и все повече бурени

Живописна улица в Дупница обезлюдява и не се поддържа от години. Улица „Теменуга” в близост до центъра и Градската градина е една от малкото останали павирани улици в града.
Тя е пряка на улица „Николаевска” и ако се изкачите до нея, ще стигнете до т.нар. „дупки” и местността Дренски рид.
Особено красива е „Теменуга”, когато слънцето я е огряло въпреки бурените. За съжаление на ставащите все по-малко живеещи там улицата е запустяла. Между паветата й е покарала трева, там вече не кипи живот, както е било преди години. От едната страна на улица „Теменуга” се вижда нова и поддържана къща, която обаче трудно се вписва в обстановката, защото точно срещу нея се показва отдавна изоставен дом.

Старата къща, в която някога е кипял живот.

Треньорът по софтбол на местния „Ейнджълс” Николай Пилев ни разказа как помни тази улица. Той е прекарал детските си години там заедно с много свои приятели и пази доста хубави спомени. Сега там живее неговата майка, която той посещава много често и почти всеки ден минава по улицата, където е израснал.
„Тази улица си е същата толкова дълго време. Вече в продължение на повече от 40 години не виждам да има някаква промяна. Спомням си как, като бяхме деца, по цял ден си играехме на нея. Зимата, когато паднеше сняг, ставаше много хубава и голяма пързалка. Виждам, че в момента е обрасла и почти няма движение по нея. Истината е, че останаха и много малко хора, които да живеят там, и това също оказва своето влияние”, връща се назад в годините Николай Пилев. 
Възрастна жена, живеещата по-нагоре по улицата, също съжалява, че красивото място отдавна не е същото.
„Улицата ни отдавна е запустяла и никой не се грижи за нея. При по-обилни дъждове се появяват и проблеми с шахтите. Вижте в какво състояние са стълбите откъм главната улица „Николаевска”. Те са разядени и за възрастните хора е доста трудно да минават по тях. Зимата, когато се заледи, става още по-лошо и опасно. Знаете, че миналата есен направиха голям и хубав ремонт на „Николаевска”.

Счупените стълби, които водят към малката улица откъм главната „Николаевска”.

Надявах се, че ще направят и тези стълби, но за съжаление това така и не се случи. Апелирам чрез вашата медия някой да обърне внимание и да оправи поне стълбите”, каза пенсионерката от улица „Теменуга”, която не пожела да се представи с името си.