Правителството отпуска 600 000 лв. на Рилския манастир

  • Премиерът Борисов пое ангажимент и за изграждането на пречиствателна станция за отпадни води на манастира

 

Премиерът Бойко Борисов посети Рилския манастир и се срещна с игумена на светата обител дядо Евлогий. Бойко Борисов съобщи по време на посещението си, че правителството ще отпусне 600 000 лева за манастира в сряда. Миналата година субсидията е била на стойност 597 000 лева.

С новите над половин милион лева ще може да продължи реставрацията и реконструкцията на Рилския манастир.

„Основният проблем е в неполучените 600 хиляди лева, с които манастирът трябва да се разплати със строителите, които и в момента имат реставрационни дейности. Средства в размер на 26 милиона лева са изплатени на Светия синод, но това явно са заплатите на свещенослужителите. Така манастирът, който е в списъка на ЮНЕСКО, остава без средства за реставрацията”, сподели Бойко Борисов след разговора с игумена на Рилския манастир.
Държавата искаше да даде на три манастира – Рилския, Троянския и Бачковския – един милион и сто хиляди лева, каза от своя страна и Емил Велинов, директор на Дирекция „Вероизповедания” в МС, който също присъства при посещението. Той потвърди, че парите в размер на 26 млн. лв. са били вкарани в една обща сума, дадена на Светия синод, която е използвана за заплати.

Министър-председателят Борисов пое ангажимент правителството да окаже финансова подкрепа и за изграждането на пречиствателна станция за отпадни води на манастира. Премиерът напомни, че наскоро бе ремонтиран и пътят до Рилския манастир: “Преди две-три години беше целият в дупки, но го оправихме и сега е фантастичен”, заяви Борисов.

Игуменът на Рилската света обител благодари на премиера за финансовата помощ и за ремонтирания път до манастира.

По-рано от Рилската обител се оплакаха, че в хазната на храма няма преведени никакви средства, въпреки че манастирът е в списъка на ЮНЕСКО. По думите на игумена приходите в манастира са почти нулеви от два месеца насам.
В манастира са кандидатствали по мярката 60/40. Одобрени са и получават облекчения за 13 работни дни от месец март. Но за да изпълнят изискванията по мярката, правят и немалки разходи.
Засега в манастира се стремят да не съкращават от персонала. Всички възнаграждения до този момент са платени с пари, останали като резерв от миналата година. От манастира дори са имали планове да открият дарителска сметка, с помощта на която да се стабилизират финансово.

 

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/2774765632751489/

 

 

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/2774760186085367/