Общинският съвет в Перник гласува декларация за доизграждане на язовир “Раянци”

Язовирът е особено важен за Радомир, защото и в момента градът е на воден режим, казаха съветници

Общинският съвет в Перник гласува декларация до Министерския съвет и Народното събрание за доизграждане на язовир “Раянци”.
Водоемът би гарантирал водоснабдяването на пет общини в Пернишка област, заяви вносителят на предложението Петър Първанов.
Язовир “Раянци” е проектиран през 80-те години на миналия век като основен водоизточник за задоволяване нуждите на питейно-промишленото водоснабдяване на градовете Радомир, Земен, Перник, Батановци и Брезник и още 30 населени места, също и Комбината за тежко машиностроене в Радомир. Чрез многогодишно изравняване на оттока е било планирано да се осигури брутно водно количество за водоснабдителната система в размер на 1690 л/сек.
От тях 660 л/сек. са питейна вода, 575 л/сек. промишлена вода, 355 л/сек. за екология и други нужди и 100 л/сек. за оводняване коритото на река Треклянска. Комплексната водоснабдителна система обхваща основния водоизточник – язовир “Раянци” с 66-метрова стена и общ завирен обем 26,2 млн. куб.м, пречиствателна станция за 660л/сек. и довеждащ водопровод до нея, както и помпени станции с резервоар 4000 куб.м, магистрални напорни тръбопроводи до съответните консуматори с обща дължина 137 км. Разчетите сочат 61,5 млн. куб. м водно количество от водосбора при средна по обезпеченост година.
Строителството започнало през 1986 г. Инвеститор на обекта бил Комбинатът за тежко машиностроене (КТМ) в Радомир.
Строежът е бил спрян през 1992 г., след като КТМ-Радомир преустановил субсидирането поради липса на средства. Обектът бил изоставен, без да бъде консервиран. За завършване на язовира са необходими още 58 млн. долара по количествено-стойностна сметка от 1992 г.
Язовирът е особено важен за Радомир, защото и в момента градът е на воден режим, подчертаха съветници.