Дюшеци, тоалетна чиния и различни битови отпадъци грозят улиците в Дупница

Тоалетна чиния прави компания на дюшек в близост до центъра на Дупница.

Различни битови и строителни отпадъци се изхвърлят до контейнерите в Дупница. Гледката не е красива и не говори добре за културата ни.

До един от контейнерите в жк „Бистрица” може да се види счупено автомобилно стъкло. В непосредствена близост има площадка за стрийт фитнес и ежедневно покрай опасното стъкло минават десетки спортуващи, които могат да се наранят. Край един от големите денонощни магазини в града пък стои изхвърлен дюшек, а компания му прави една тоалетна чиния… Малко по-надолу, в близост до коритото на река Бистрица, на поляна се излежава още един дюшек. На още няколко места в града точно до контейнерите се наблюдават строителни отпадъци, стари вещи, обувки и автомобилни гуми.
Попитахме отдел „Екология” в община Дупница дали някой съвестен гражданин не е подал сигнал до тях.
„При нас не са постъпвали подобни сигнали. Имаме колежка, която периодично проверява места, където може да има натрупване на отпадъци. Ако се натъкне на нерегламентирано сметище или оставени битови и строителни отпадъци, веднага ни алармира за това и ние реагираме. Хората, които се занимават с озеленяването в община Дупница, понякога също ни сигнализират. Нека и гражданите ни изпращат сигнали, когато се натъкнат на нерегламентирани сметища и неправилно изхвърлени боклуци. Ние имаме готовност да реагираме мигновено и да извозим боклуците”, отговориха от отдел „Екология” в община Дупница.

Счупеното стъкло до площадка за стрийт фитнес

Служителите там нямаха и конкретна информация колко дупничани към момента са се възползвали от услугата с предоставянето на 4-кубикови контейнери срещу заплащане, която предоставя сметосъбиращата фирма.
Припомняме, че в края на март беше обявено, че срещу 120 лева за 72 часа се предоставя такъв голям съд, който след това се транспортира. Предоставянето на подобна услуга беше с цел да се намали замърсяването на природата. Всяка година с идването на пролетта и топлото време на много места започват да се появяват нерегламентирани сметища както в района на Дупница, така и в близките села. Основната причина са ремонтните дейности, които се извършват в този сезон. Така хората  изхвърлят отпадъците си в тъмните часове на деня и трудно могат да бъдат установени и глобени.