Северна Македония върна карантината заради 120 нови случая на COVID-19

Хидроксихлорохинът няма превантивен ефект срещу коронавируса, сочат данните от проучване

 

В Северна Македония от днес е в сила нова карантина, предава БНР. Властите възстановиха поне временно полицейския час заради многото нови случаи на коронавирус в страната. От днес е ограничено движението на гражданите в югозападната ни съседка от 21 ч. вечерта до 5 ч. сутринта. В Скопие, Куманово, Щип, Тетово и още няколко общини мярката ще е в сила до понеделник. През уикенда за по-голямата част от страната движението ще е ограничено още от 16 ч. В забранените часове ще продължат да работят магазини за хранителни стоки, аптеки и ресторанти, осъществяващи доставки. Вчера в Северна Македония бяха отчетени над 120 нови потвърдени случая на Covid-19, като повече от половината са в Скопие. Броят на заразените се увеличи драстично през последните дни. Здравният министър Венко Филипче обясни нарастването с незачитането на ограничителните мерки от големи групи хора. През последното денонощие според източници на македонския телевизионен канал „Алсат М“ са регистрирани 120 нови случаа на коронавирусно заразяване в страната. Ако информацията бъде официално потвърдена, това ще бъде най-големият дневен ръст от началото на епидемията в републиката.
Досега тази бройка беше 107 заразени за денонощие.
През последните 24 часа на 435 души бяха издадени решения за изолация, а 75 души са подписали декларации за самоизолация.
За неносене на предпазни маски са глобени 641 души през последните 24 часа. От българското посолство в Скопие информират, че при необходимост от съдействие българските граждани в Република Северна Македония могат да се обръщат на телефонни номера: +389 2 3229 444; +389 2 3246 491, както и на дежурен телефон в извънработно време +389 75 280 013.

 

Американски военен самолет, превозващ 150 дарени за подпомагане на пациенти с коронавирус респиратори, кацна в Москва в четвъртък.

Това е втората такава доставка в Русия, съобщи американското посолство. С новата пратка броят на произведените от САЩ респиратори, изпратени от Вашингтон на Москва, стана 200. Американският посланик Джон Съливан беше на летище „Внуково”, за да посрещне самолета заедно с представител на московската болница, която ще разпределя вентилаторите.

Доставката за помощ на стойност 5,6 милиона долара е “дарение за руския народ”, написа в туитър говорителят на посолството Ребека Рос. Тя допълни, че вентилаторите са с “най-високото качество в света”. Руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов каза пред руската телевизия в сряда, че „ние високо ценим американската помощ“.

– Проучване на учени от Университета в Минесота пък показва, че превантивната употреба на хидроксихлорохин не предпазва от коронавируса. Те са изследвали 821 души, които са били контактни на заразени с COVID-19, става ясно от публикация в специализираното издание New England Journal of Medicine. Това е първото голямо, контролирано клинично изпитание на предизвикалото доста спорове антималарийно лекарство. В продължение на две седмици на участниците са давани или хапчета плацебо, или хидроксихлорохин. Резултатите показали, че има малка разлика при тези, които са развили симптоми на коронавируса.

“Заключението ни е, че ако някой общува с инфектиран с COVID-19, то няма да може да се предпази от заразата, ако приема хидроксихлорохин след това”, казва д-р Дейвид Боулуеър от университета в Минесота, цитиран от в. “Ню Йорк таймс”

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че приема препарата като предпазна мярка срещу коронавируса.

Световната здравна организация (СЗО) обяви, че възобновява клиничните изпитания на антималарийния препарат хидроксихлорохин за лечение на пациенти с коронавирус, предадоха информационните агенции. Те бяха прекратени миналата седмица заради опасения за сигурността на пациентите, след като авторитетното медицинско издание “Лансет” публикува данни от проучвания, че лекарството увеличава смъртността и води до сериозни сърдечни проблеми. Вчера обаче изданието се дистанцира от публикацията за въздействието на хидроксихлорохина и призна, че имало сериозни опасения относно достоверността на данните.

– Бразилия започва да разхлабва въведените срещу разпространението на коронавируса мерки, макар че за втори пореден ден отчита рекордно висок брой на новозаразени, съобщиха информационните агенции. За последното денонощие са регистрирани 28 633 положителни проби, като общият брой на инфектираните с COVID-19 надхвърля 584 хил. души. Жертвите са повече от 32 хил. На фона на черната статистика президентът на страната Жаир Болсонаро продължава да подценява заплахата от вируса и повтаря, че смъртта е “съдбата на всеки”.

Бразилия е на второ място в глобален мащаб по брой на инфектираните с COVID-19 и на четвърто по смъртни случаи, като се нарежда веднага след Италия.

– Около 700 служители в парламента на Израел са спрени от работа заради депутат с положителна проба за коронавирус, съобщават местните медии. Народният представител Сами Абу Шехаде написа в туитър, че шофьорът му е дал положителна проба за заразата. Впоследствие се оказало, че и той е болен.

Израел е пред втора вълна на разпространение на коронавируса, след като вчера около 7000 ученици и учители бяха поставени под карантина заради констатиран ръст на случаите в учебни заведения.

– Известната Виенска държавна опера ще отвори врати в понеделник – със 100 гости на спектакъл в съответствие с насоките на правителството за борба с коронавируса. Класическите концерти също ще бъдат възобновени в петък във известните Musikverein и Konzerthaus за ограничена публика.

“Имаме само 100 души публика. Това не е много, но е начало. Ето как музиката може и трябва да се преживява – на живо”, каза диригентът Даниел Баренбойм, който ще ръководи Виенската филхармония при първото изпълнение в петък след отпадането на блокадата.

Всички членове на оркестъра са дали отрицателен тест за коронавируса. Те ще свирят без маски, но ще се придържат към правилата за социално дистанциране. В Държавната опера във Виена този месец ще се проведат общо 14 концерта за до 100 зрители всеки. Всички ще бъдат предавани на живо безплатно, съобщиха от операта. Първото представление в понеделник ще бъде рецитал на австрийския оперен бас Гюнтер Гройсбоек, като цената на билета ще бъде 100 евро. То ще бъде последвано от още рецитали и други концерти, включително камерно изпълнение на Виенската филхармония на 10 юни. Мащабните оперни спектакли ще започнат отново едва през септември.

Виенската държавна опера обикновено е домакин на 350 представления за около 600 000 зрители на сезон, генерирайки около 131 000 евро приходи от продажбата на билети всеки ден. Операта и другите концертни зали поискаха от правителството по-голяма подкрепа, за да компенсират загубените приходи поради ограничителните мерки.

– Общият брой на заразените с коронавируса в глобален мащаб е 6 511 713 души, а жертвите са 386 073, сочат актуалните данни на американския университет “Джонс Хопкинс”. Най-засегнатите от заразата остават САЩ с над 1,8 млн. заразени и повече от 107 хил. жертви.