КЕВР: Цената на парното ще намалее с 14% за предстоящия сезон

Отчитане на реалното месечно потребление на топлинна енергия ще стане възможно само след въвеждането на дистанционни топломери, каза Иван Иванов

 

 

Цената на парното за предстоящия есенно-зимен отоплителен сезон средно за страната ще бъде с 14% по-ниска от цената, която беше за миналия зимен период. Това каза на онлайн брифинг председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране доц. Иван Иванов. Той призова гражданите да не вярват на изкривена информация, манипулации и слухове.

Според него е настъпило объркване с цената на парното, която беше анонсирана вчера, тъй като е било направено сравнение на месечната цена за май с прогнозната годишна цена за топлинна енергия, която трябва да бъде валидна от 1 юли 2020 до юни 2021 година.

„По този начин беше направено внушение у хората, че те ще заплащат за парно отопление с 22% по-висока цена. От математиката е известно, че когато се прави сравнение, то трябва да бъде направено между две еднородни величини. Когато се сравнява годишна прогнозна цена, тя трябва да бъде сравнена с предшестващата годишна цена. Прогнозната годишна цена за периода 2020-2021 година е нормално и коректно да бъде сравнена с цената за 2019-2020 година. Това не само че е правилният и научно обоснован подход, но и единственото важно нещо, което интересува българските граждани – дали ще плащат повече, или по-малко за потребяваното от тях парно отопление”, обясни Иванов.

 

По думите му комисията е длъжна, когато определя годишната прогнозна цена за предстоящия отоплителен период, да се съобрази с два незаобиколими фактора. „Включва се период, в който заради ниските температури потреблението на газ е по-високо, самата топлинна енергия е в по-голямо количество, за да се осигури топлината в жилищата на хората. По-голямото потребление на газ вдига търсенето и цената на газа през зимните месеци. След няколко месеца на пандемия както в България, така и в Европа и света бизнесът и индустрията претърпяха сериозни щети. Предстои постепенно възстановяване през есента и зимата на индустриалните дружества, това ще изисква по-голямо потребление”, обясни Иванов. Той добави, че от КЕВР са анализирали всички фючърсни сделки с природен газ и така са стигнали до заключението, че цената на синьото гориво ще се вдигне през зимата.

Евентуалното поскъпване на парното принуди и премиера Бойко Боросов да вземе отношение по темата. В профила си във Facebook той написа, че прогнозната цена днес ще бъде опровергана. „Ще обсъдя с колегите, и без това им е изтекъл мандатът, смяна на КЕВР. Такива глупости не може през седмица-две да се говорят за такива неща”, каза по-късно пред журналисти Борисов.

По време на брифинга от КЕВР обясниха, че отчитане на реалното месечно потребление на топлинна енергия ще стане възможно само след въвеждането на дистанционни топломери.

„94% от абонатите на парно отопление са на прогнозен годишен отчет. При тях е невъзможно месечно отчитане на топлинната енергия. Съгласно промяна, която се направи, до 2027 година трябва всички абонати на парно отопление да преминат към нови усъвършенствани средства за техническо измерване – топломери, които позволяват дистанционно отчитане. В София, където общият брой на потребителите на парно е 430 хил., а тези с дистанционно отчитане – около 30 хил., само 6% са с дистанционно отчитане, останалите 400 хил. нямат тази възможност. Ако се направи месечно отчитане, това означава, че на 1-во число всеки месец трябва да се засичат топломерите на 400 хил. абоната. Практически е невъзможно това да се случи. Нужни са хиляди инкасатори. Ще бъде осъществено тогава, когато топломерите бъдат монтирани с дистанционно отчитане“, обясни Иван Иванов.

Относно изказването на премиера по-рано днес председателят на КЕВР изрази надежда, че това ще ускори избора на ново ръководство на енергийния регулатор.

В края на брифинга Иванов припомни, че неговият мандат, както и този на четирима от членовете на КЕВР е изтекъл още на 2 април, но въпреки това те са задължени от закона да изпълняват правомощията си до избор на нов състав на енергийния регулатор.

Иванов добави още, че Народното събрание е органът, който трябва да организира и проведе избор на новия състав на комисията. След отговор на журналистическите въпроси той отбеляза, че е възможно „това да се окаже последната ни среща“. /investor.bg